21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Operativna akcija “Dunav 1”

3 min read

U saradnji s policijskim službenicima PU Istarske te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, policijski službenici Službe organizovanog kriminaliteta PU osječko – baranjske, od 27. januara do 13. juna ove godine proveli su kriminalističko istraživanje vezano za krijumčarenje ljudi pod nazivom Operativna akcija „Dunav 1“, izvestili su iz PU osječko-baranjske.

Radi sumnje da su počinili kaznena dela „Zločinačko udruženje“ iz članka 328. Kaznenog zakona (jedno kazneno delo), „Počinjenje kaznenog dela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz članka 329. Kaznenog zakona u vezi kaznenog dela „Protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz članka 326. Kaznenog zakona (petnaest kaznenih dela), „Protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Evropske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz članka 326. Kaznenog zakona (dvanaest kaznenih dela), 13. i 14. juna provedeno je završno kriminalističko istraživanje nad više osoba s područja Osječko – baranjske županije te nekoliko osoba s područja Istarske županij e.

Kako su izvestili iz PU osječko-baranjske, počinioci su u dobi od 62 do 25 godina. Sumnja se da su u saradnji s više osoba (stranim i domaćim državljanima), radi sticanja protivpravne imovinske koristi u trinaest međusobno odvojenih događaja, izvan graničnih prelaza i pritom izbegavajući graničnu kontrolu, čamcem preko reke Dunav omogućili protivzakonit ulazak iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku te kretanje na području Republike Hrvatske najmanje 88 stranih državljana. Počinioci su stekli nepripadajuću imovinsku korist u iznosu većem od 60 hiljada evra.

Protiv jedne osobe nadležnom državnom tužilaštvu policija podnosi i kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog dela „Protivzakonit lov i ribolov“ iz članka 204. Kaznenog zakona te optužni predlog nadležnom Prekršajnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o oružju (posedovanje lovačke puške tzv. „pumperica“ s nekoliko komada streljiva). Nadležnom državnom tužilaštvu policija podnosi i kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog dela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz članka 190. Kaznenog zakona (posedovanje više od 80 grama droge speed radi daljnje prodaje).

Ukupno je razrešeno 30 kaznenih dela u 17 događaja. Protiv 27 osoba podnesene su kaznene prijave, izvestili su danas iz PU osječko-baranjske.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.