U Trpinji održan Đeram

Spread the love

U Trpinji je u subotu održana manifestacija “Đeram – deca čuvari tradicije”. Reč je o smotri dečijeg folklora koja okuplja kulturno-umetnička društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Svake godine formiraju se grupe folklornih društava koje se međusobno posećuju i održavaju programe, svaki puta u drugoj sredini. Domaćin 11.Đerma bilo je Kulturno-umetničko društvo “Mladost” iz Trpinje na čijem je čelu Silivija Radić.

“Ovo je šesta godina kako učestvujemo na Đermu. Gostovali smo u Žarkovcu, Irigu, Stejanovcima i Vognju, a nekoliko puta smo bili i domaćini”, kaže Silvija Radić, predsednica KUD-a “Mladost” iz Trpinje koji danas okuplja 40-tero dece. Trpinjci su ovaj put ugostili članove kulturno-umetničkih društava “Žarkovac” iz Žarkovca i “Stevan Petrović Brile” iz Stejanovaca.

 

“Stejanovci su malo mesto između Rume i Sremske Mitrovice koje ima 900 stanovnika, a naše društvo broji 60 članova, što je veliki uspeh, posebno u današnje vreme kada je zbog kompjutera i mobilnih telefona, decu teško animirati da se bave folklorom”, kaže Mile Beronja, predsednik tamošnjeg KUD-a. Iako više nisu deo manifestacije “Đeram”, pozivu prijatelja da nastupe u programu odazvali su se članovi KUD-a “Žarkovac”.

“Folklor je u našem selu izuzetno popularan. Na probe nam dolaze i deca iz susednih mesta. Imamo stotinjak članova, deca vole da igraju i da se druže, a na taj način čuvaju tradiciju i običaje”, kaže predsednica društva Marija Krunić i dodaje kako su deca iz Trpinje rado viđeni gosti u njihovoj sredini. Sledeći “Đeram” biće održan u Vognju, takođe u opštini Ruma.