21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Stručnjaci savetuju – umereno sunčanje;šta voli naše srce;lekovitost bosiljka

2 min read

 

Stariji ljudi su često u dilemi: sunčati se ili ne? I razlozi “za” i “protiv” su oprečni. Sunčanje je, recimo poželjno zbog sinteze vitamina D neophodnog između ostalog i za kosti, kao i protiv lošeg raspoloženja i depresije. Ali, s druge strane povećava rizik od melanoma, najopasnijeg raka kože, koji se najčešće i javlja u trećem dobu, a boravak na vrućini za starije, sa inače lošom cirkulacijom i termoregulacijom, može da bude uzrok sunčanice, toplotnog udara, pada ili skoka krvnog pritiska… Nijedna krajnost nije dobra, pa se zato i kad je reč o sunčanju, preporučuje umerenost: oprezno i dozirano izlaganje rano ujutro ili uveče pred zalazak sunca……………………………….U najdelotvornije diuretike spadaju zeleni čaj, sok od brusnice ili dve kašičice jabukovog sirćeta pomešanog u čaši vode. Semenke od anisa deluju takođe moćno, ali i namirnice bogate vodom……………………………………
Zeleni čaj i čokolada čuvaju srce……………………..

Začin koji izbacuje loš holesterol iz arterija: otčepljuje krvne sudove, sprečava infarkt i šlog!
U kombinaciji sa belim lukom predstavlja najmoćniji antibiotik ikada stvoren
Ime ovog moćnog antibiotika i najboljeg antioksidanta je bosiljak – kralj bilja.

Bosiljak je jedna od prastarih i popularnih biljaka koji puca od lekovitih fito-nutrijenata. Ovo žbunasto godišnje bilje se specijalno uzgaja zbog svojih lekovitih listova i semenki………………………………………………………..

Da biste sačuvali srce stručnjaci savetuju da u jelovnik ubacite nekoliko namirnica, za koje su mnoge naučne studije pokazale da su veoma delotvorne za očuvanje zdravlja ovog organa i krvnih sudova…….. /orasi i dr. koštunjičavo voće, hleb od  integralnih žitarica,avokado, crna čokolada,čaj od gloga ,semenke budeve, zeleni čaj /.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.