21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U spomen ocu Jovanu Radivojeviću

3 min read

U organizaciji Druge vukovarske parohije Srpske pravoslavne crkve i Vukovarskog srpskog pevačkog društva “Javor” sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru održan  koncert “Pevaću Gospodu za života svojega, posvećen ocu Jovanu Radivojeviću.

“Otac Jovan je ostavio neizbrisiv trag na kulturnom i duhovnom uzrastanju ovog kraja. Ovim programom se sećamo svega dobrog što je učinio, čime nas je zadužio i ovo je  jedan od načina da mu se pokušamo odužiti”, rekao je otac Vukašin Cvetojević, drugi vukovarski paroh.

Ideja o održavanju programa potekla je od članova Organizacionog odbora Kulturne i duhovne manifestacije “Brankovi dani u Vukovaru” čiji je začetnik bio prota Jovan, a tekst programa napisala je i uredila profesorka srpskog jezika Ljiljana Bajac Nikolić koristeći rukopisnu zaostavštinu oca Jovana koju joj je predala njegova udovica Sanja Radivojević.

“Program je kompilacija njegovih tekstova iz nedovršene autobiografije “Lice jednog dečaka”, Letopisa Hrama Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi koji je otac Jovan brižljivo vodio, a tu su i tekstovi iz nedovršene knjige o Brankovim danima, koji su i danas aktuelni”, rekla je profesorka Bajac-Nikolić.

U prepunoj sali Hrvatskog doma, nastupila je sopranistknija Ana Rupčić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu koja je uz klavirsku pratnju Nevene Živković, izvela nekoliko arija iz opere „Moć sudbine“ Đuzepea Verdija. Reč je o najreligioznijoj i jednoj od najtežih opera ovog kompozitora, sa elementima tragike, duhovnosti, prolaznosti ovozemaljskog života i smrti kao spasenja ljudske duše.

U programu je nastupio Kamerni mešoviti hor Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor pod vodstvom Slobodana Jelića, a klavirskim kompozicijama predstavile su se Nikolina Topić, studentkinja Umetničke akademije u Osijeku i Kristina Islentijeva, učenica Muzičke škole u Vukovaru.

“Posebna nam je čast da smo organizovali ovakav program jer je otac Jovan bio predsednik našeg društva i dugogodišnji potpredsednik. U samoj organizaciji nije sve išlo glatko, ali smo istrajali. Zato se uvek sećam njegovih reči: Što je muka veća, to je blagodet veća””, rekao nam je predsednik Javora Dejan Drakulić.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.