U ponoć je počela dvodnevna izborna tišina, uoči drugog kruga lokalnih izbora u kojem osam županija, Grad Zagreb koji ima status grada i županije, te 54 grada i 102 opštine biraju svoje čelne ljude. Izborna tišina trajaće do sutra, 4. juna u 19 časova, kada se zatvaraju  birališta.

Izborna tišina vredi za celu državu, za sve izborne učesnike i za sve medije, ističe potpredsednica Državne izborne komisije Vesna Fabijančić – Križanić, te podseća da su nedeljni izbori lokalni kao i oni 21. maja, samo je ovo drugi krug. Dakle, vrede potpuno ista pravila i iste kazne za kršenje izborne tišine, kao i za prvi krug izbora, navodi Fabijančić. Križanić.

U nedeljnom, drugom krugu lokalnih izbora biraju se župani u devet županija, računajući i Zagreb koji ima status grada- županije, gradonačelnici 54 grada, te načelnici 102 opštine. Pravo glasa ima 2 miliona i 791 hiljada birača.

Birači s područja Vukovarsko-sremske županije sutra će, u drugom krugu lokalnih izbora birati župana, a birači s područja trpinjske opštine opštinskog načelnika.