Komedijom “Silom otac” Amaterskog “SB” pozorišta iz Sokobanje, sinoć su u Pačetinu otvoreni 15. Međudržavni susreti dramskih amatera, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” i pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Glumci-amateri iz Sokobanje prvi put učestvuju na MESDAM-u, kaže upravnica ovog amaterskog pozorišta osnovanog 2001. godine Ana Veljković.


 
– U ovoj predstavi učestvuje 16 glumaca. Premijerno je izvedena prošle godine u Sokobanji, gde smo imali pet izvođenja. S ovom predstavom smo takođe uspešno nastupili u Šidu i na veliko zadovoljstvo večeras u Pačetinu. Prvi put smo u Pačetinu, gde smo izuzetno primljeni. Domaćini su veoma prijatni i oni će doći kod nas na jesen. Radujem se daljoj saradnji – rekla je u izjavi za Radio Borovo upravnica pozorišta Ana Veljković, koja u predstavi tumači lik Mađarice Juliške.

Ova predstava je adaptacija istoimenog filma iz 1969. godine, u režiji Soje Jovanović, koja je napisala scenario zajedno s Borislavom Mihailovićem po delu Branislava Nušića. Predstavu je za dramski ansambl iz Sokobanje postavila Mirjana Milenković. 

Večeras od 20 časova i 30 minuta na letnjoj sceni pačetinskog Doma kulture nastupiće Kulturno-umetničko društvo “Brile” iz Beočina s predstavom “Jedna noć samo”, po tekstu Rika Kaleta i u režiji Sekule Petrovića, najavio je predsednik MESDAM-ovog Organizacionog odbora Đorđe Đaković.
 
-Oni su naši veliki prijatelji, koji samo prve godine nisu učestvovali na MESDAM-u, a svih proteklih godina bili su naši dragi gosti. U nedelju od 17 časova na programu su dečje predstave – kaže Đaković.
 
Predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac, koji je zvanično proglasio otvorenom ovogodišnju manifestaciju, čestitao je Pačetincima na istrajnosti u organizaciji ovih, po svemu jedinstvenih, Susreta dramskih amatera.
 
“Ova manifestacija je jedinstvena na našem području i u ovdašnjoj srpskoj zajednici. Zato treba da je negujemo, održavamo i pomažemo da opstane jer 15 godina kontinuiranog rada nije malo. Organizatorima ove manifestacije treba da svi zahvalimo na njihovom radu, trudu i istrajnosti” rekao je Crnogorac.
 
Pored glumaca-amatera iz Sokobanje i Beočina, posetiocima ovogodišnjeg MESDAM-a predstaviće se pozorišne družine iz Banatskog Karađorđeva, Prijepolja i sa Pala, dok je završno veče 11. juna rezervisano za premijerno izvođenje nove predstave pačetinskog Dramskog ansambla. Reč je o komediji “Zajednički stan” po tekstu Dragutina Gute Dobričanina i u režiji Cvetina Aničića.