21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo obeležilo Dan opštine i Dan škole

4 min read

U Borovu je  obeležen Dan opštine i Dan škole. Na ovaj dan je pre dvadeset godina, Borovo po četvrti put u svojoj istoriji dugoj 786 godina dobilo status opštine, a isti dan, koji pada na praznik Svetog Nikole letnjeg, Osnovna škola Borovo slavi svoj dan. Zbog dan ranije održanih lokalnih izbora nosioci izvršne i predstavničke vlasti iz redova SDSS-a imali su razloga za dvostruko slavlje jer su odneli uverljivu pobedu, nakon koje će, kako ističu, samo nastaviti započete projekte.

Dosadašnji, a i budući načelnik Zoran Baćanović kao najvažniji projekat ističe izgradnju sistema odvodnje u mestu u dužini od 42 kilometra. Projekat je vredan 100 miliona kuna, a njegov završetak se očekuje krajem godine. Od budućih projekata Baćanović je najavio izgradnju reciklažnog dvorišta i izgradnju biolektrane snage 5 megavata talijanskog investitora koja će omogućiti zapošljavanje od 50 do 80 ljudi.

“Cilj nam je u naredne četiri godine ponovo postati mesto u koje će ljudi dolaziti kao bi ovde živeli i radili”, kaže Baćanović. Zapošljavanje kao jedan od prioriteta ističe i predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić očekujući daljni razvoj Poljoprivredne zadruge “Brestove međe” koja sada okuplja više od 40 kooperanata te proširenje delatnosti Komunalnog preduzeća “Eko-Dunav”.

Na proslavu Dana opštine stigli su brojni uzvanici , među kojima i generalni konzul Srbije u Vukovaru Milan Šapić, vukovarsko-sremski župan Božo Galić i delegacije opština Petrovo i Teslić u Republici Srpskoj i Temerin u Srbiji. Svečanosti je prisustvovala i Ana Opačić, generalni sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije koja je u Borovo stigla s donacijom od 200 knjiga za borovsku osnovnu školu i Dečji vrtić “Zlatokosa”. U skladu sa ranijom odlukom Opštinskog veća, prošlogodišnjem đaku generacije u Osnovnoj školi Borovo Nikolini Božić na svečanosti je uručeno opštinsko priznanje i novčana nagrada u iznosu od 1000 kuna.

 

U nastavku proslave, u školskoj sportskoj dvorani održana je svečana akademija na kojoj se 33 učenika osmih razreda oprostilo od osnovne škole. Iako je trend iseljavanja stanovništa pogodio i Borovo razloga za optimizam ipak ima.

“Ove godine je desetak mladih porodica s decom odselilo u inostranstvo, ali taj trend je, na sreću, zaustavljen. Možemo se pohvaliti da smo na upisu u prvi razred imali 39 polaznika što je dobro s obzirom na demografsku sliku u čitavoj županiji. Trenutno imamo 270 učenika u 16 odeljenja i još uvek smo najveća manjinska škola u Hrvatskoj”, kaže direktor škole Tihomir Jakovljević.

Za đaka generacije 2016/2017. školske godine proglašena je Tatjana Simić.

 

“To je veoma lep osećaj, jako sam ponosna. Đak generacije nije teško biti jer to svako može ako je dovoljan uporan. Planiram upisati gimnaziju kako bih imala dobru osnovu za fakultet”, kaže Tatjana.

Tatjana i njeni vršnjaci su se posebnom plesno-recitatorskom tačkom na priredbi oprostili, kako jedni od drugih tako i od svojih razrednica za koje je rastanak takođe bio emotivan.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.