21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Tebi, moja Dolores”-životna priča dr.SAŠE BOŽOVIĆ

3 min read

 

Ovo je priča o doktorki i humanisti, ženi lavljeg srca čiji je životni put  potresna priča o ljudskoj patnji, bolu i nesreći u  NOB-u ,životna priča dr. Saše Božović . Njena autobiografska knjiga ,svi događaji i ljudi sličnih vrlina – vraćaju veru u čoveka , napisao je novinar  portala novosti.rs .
Čitaoci starijih generacija sa zadovoljstvom se sećaju knjige “Tebi, moja Dolores” Saše Božović (1912-1995), koja je 1980. proglašena za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije, i dostigla tiraž od čak 70.000 primeraka. Mlađoj publici ovo autobiografsko delo kao i ime autora, poznate lekarke i humaniste, ne znači mnogo. Iako najviše govori o ratnom vremenu (1941-1945) iz perspektive učesnika partizanskog pokreta , knjiga nadrasta ideološku isključivost dajući uverljivu, potresnu priču o ljudskoj patnji, bolu i nesreći. “Tebi, moja Dolores” od pre 2 godine ponovo je u knjižarama zahvaljujući kući “Admiralbuks”, koja je na ovaj način obeležila stogodišnjicu rođenja autorke.

Rođena u uglednoj, bogatoj svešteničko-oficirskoj porodici Magazinović, Saša Božović je završila medicinu 1937. Odrasla je, kako kaže u knjizi, “u sredini za koju je komunizam bio bauk”, a sticajem okolnosti život je odveo baš na tu stranu. Odmah posle bombardovanja Beograda sa suprugom lekarom Borislavom Božovićem, u drugom stanju, otišla je u njegovu rodnu Podgoricu. A čim se on priključio partizanima, Italijani su je uhapsili i poslali u logor u Kavaji u Albaniji.

Kasnije je prebačena u Tiranu, gde je 9. novembra dobila ćerku kojoj je dala ime Dolores, po čuvenoj španskoj revolucionarki. Krajem godine sa ćerkom je razmenjena za italijanske oficirie koje su zarobili partizani. Zatim su usledili meseci bdenja nad ranjenicima, lavovske bitke da se spasu životi u gotovo nemogućim uslovima. Iz nedelje u nedelju ranjenih i bolesnih bilo je sve više, a neprijatelj stalno za vratom. Sudbine tih ljudi, često dramatične i tragične, autorka je verno opisala baveći se, dakle, više njima nego sobom, beležeći onaj svakodnevni, goli život u ratu i pokušaj da se preživi…..

Emisiju ” Lađa sećenja “koju pratite  utorkom od 14.10 h u programu Radio Borova tehnički i tonski uređuju Srđan Bošnjak, Srđan Knežević i Borislav Vuković. Priprema i vodi Srđana Nikolić.  Slušajte i uživajte uz  VAŠ RADIO BOROVO !

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.