15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Ministarstvo uprave objavilo popis birača za lokalne izbore

2 min read

Članove opštinskih i gradskih veća te županijskih skupština na skorim lokalnim izborima moći će birati 3.719.182 birača, a lokalnu izvršnu vlast 25 birača manje, državljana drugih članica Evropske unije, objavilo je Ministarstvo uprave.

Do te razlike došlo je jer državljani drugih članica Unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište mogu birati lokalnu predstavničku, ali ne i izvršnu vlast.

Zamenike župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina moći će birati 138.752 birača, a zamenike  opštinskih načelnika i gradonačelnika 62.079 birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda.

Birači pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo birati i zamenike opštinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz nacionalne manjine u jedinici gde je to uređeno zakonom i statutom.

Birati mogu samo oni pripadnici manjine koji imaju prebivalište u toj jedinici. Isto vredi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkim telima jedinice u kojoj neka nacionalna manjina čini većinu, a Hrvati manjinu.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link