21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Predstavljen projekat Interkulturalne škole Dunav

5 min read

 

U Vukovaru je predstavljen projekat “Interkulturalne škole Dunav” koja bi prve đake trebala primiti od jeseni. Reč je o projektu koji je pre više od deset godina pokrenula nevladina organizacija Nansen dijalog centar, a podržala Kraljevina Norveška koja je osigurala sredstva kroz mehanizam Evropskog ekonomskog prostora. Cilj projekta je društveni oporavak multietničke zajednice nakon rata i postizanje višeg nivoa razumevanja , poštovanja i saradnje između većinske i manjinskih zajednica. Današnjem predstavljanju Interkulturalne škole u Vukovaru prisustvovali su ministar obrazovanja Pavo Barišić i ambasadorka Kraljevine Norveške Astrid Versto. Ministar Barišić je u izjavi medijima rekao da je završena prva faza , a završen je i kurikulum škole koja će s eksperimentalnim radom početi u septembru.

“Ponuđen je jedan novi kurikulum za ovu školu koji će se od sledeće školske godine uvoditi kao eksperimentalni i gde ima puno novih sadržaja te očekujemo da će se upisati prva generacija u predškolu i prvo razredno odeljenje. Osnivanje je dovršeno , u decembru je grad Vukovar doneo Odluku o osnivanju, početkom godine je imenovan privremeni direktor i građevinski radovi u ovoj prvoj fazi su dovršeni. Ako se sve skupa dalje odobri, u drugoj fazi bi sledeće godine trebala biti izgrađena još jedna zgrada koja bi omogućila pun kapacitet škole, optimalno za 250 do 350 učenika od prvog do osmog razreda”, rekao je ministar Barišić i dodao da je objekat škole u Borovu naselju moderno opremljen, a da će se pored njega graditi novi koji će se prostirati na oko 1600 kvadratnih metara.

“Objekt je u izvrsnom stanju i kompletno opremljen te je spreman primiti učenike. Za sada će taj deo primati predškolu, prvi i drugi razred a kasnije kada se izradi objekat u drugoj fazi u njemuj će se odvijati cela nastava . Ta dva objekta biće povezana, a u sadašnjem objektu biće smeštena biblioteka”, pojasnio je ministar.

Nastava će se odvijati na hrvatskom jeziku i pismu uz dodatne predmete koji će obrađivati sadržaje vezane za zavičajnu kulturu , jezik i običaje nacionalnih manjina te kulturnu baštinu, rekao je privremeni direktor škole Zlatko Hegeduš.

“Škola je koncipirana na način da se u narednoj školskoj godini upiše samo prvi razred dakle jedna generacija, sledeće godine dve (prvi i drugi razred) nakon toga tri (prvi, drugi i treći) i nadalje, i tako bi za osam godina uspeli imati kompletnu osmogodišnju školu. Škola se naslanja na nacionalni kurikuralni program Republike Hrvatske i u stručnom delu ima nekih malih izmena, ali je potpuno kompatibilna sa našim vaspitno-obrazovanim sistemom. Imamo predmet koji se zove “Zavičajna kultura, jezici i pismo” , to je predmet koji se neće ocenjivati nego je tu važno da deca steknu određene veštine razmišljanja i ostalo, zatim će biti obogaćeni postojeći predmeti kao što su istorija, geografija, muzička i likovna kultura. Pored toga biće i jedna vannastavna aktivnost po izboru dece i roditelja koja će se zvati “Kulturna baština zavičaja”. Idemo u smeru da se ne optereti dodatno decu”, istakao je Hegeduš.

Predstavljanju projekta je u ime osnivača Grada Vukovara prisustvovao gradonačelnik Ivan Penava koji je uprkos tome što je dao saglasnost za provođenje projekta, prema njemu ipak skeptičan.

“Dali smo saglasnost i podršku, i ostaje nam da vidimo kakav će taj projekt biti. Ono što nas raduje je uređena školska zgrada u Borovu naselju. Nadamo se nastavku i druge faze , mada koliko saznajem pod upitnikom je , nemam pravu informaciju. Bilo bi lepo tamo videti jednu veću školsku zgradu sa dvoranom . Videćemo kakav će biti interes roditelja. Vrlo smo oprezni jer smo veoma specifična sredina i puno truda i energije treba da bi postigli određeni nivo odnosa, komunikacije i saradnje u gradu Vukovaru. Naravno da imamo određenu dozu skeptičnosti prema onome što nam je na neki način strano, što ne znamo kojim tokom će ići i kako će završiti. Iako se čini da je projekat sasvim u redu mi i dalje ne znamo kako će to izgledati u praksi”, zaključio je Penava.

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.