22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Društveno preduzetništvo žena

2 min read

Centar za istraživanje, edukaciju i promovisanje ravnopravnosti spolova ŽAR iz Vukovara i Komisija za ravnopravnost spolova Vukovarsko-sremske županije juče su u Palati Srem u Vukovaru organizovali okrugli sto na temu društvenog preduzetništva žena.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici nevladinih udruženja i Grada Vukovara, koji su provodili i/ili planiraju provoditi aktivnosti usmerene na podsticanje društvenog preduzetništva i samozapošljavanja žena.

Rezultate mini-istraživanja o aktivnostima koje su provođene na području Vukovara i okoline s ciljem osnaživanja žena za tržište rada i podsticanja društvenog preduzetništva i samozapošljavanja žena predstavila je predsednica Upravnog odbora Centra ŽAR Milena Babić.

“U Vukovarsko-sremskoj županiji, što je poražavajuće, imamo samo jedno društveno preduzeće koje je nedavno osnovano. To je Buba bar u Vinkovcima koji zapošljava osobe s Daunovim sindromom. Kod nas se u proteklih deset godina provodilo nekoliko projekata, koji su bili usmereni na osnivanje društvenih preduzeća ili nekog drugog oblika samozapošljavanje teže zapošljivih društvenih grupa. Međutim, te aktivnosti nisu dale očekivane rezultate. Danas na području Vukovara nemamo niti jedno društveno preduzeće. S obzirom na sredstva koja su nam na raspolaganju iz EU fondova u nadolazećem periodu trebamo se pripremati da ta sredstva iskoristimo” rekla je Milena Babić u izjavi medijima.

Istraživanje je provedeno kao praktični deo programa obrazovanja za demokratiju i aktivno učešće građana pod nazivom „Demo akademija“. Cilj ove inicijative je stvaranje lokalnog partnerstva za društveno preduzetništvo, najavljeno je na okruglom stolu u Vukovaru.

 

 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.