21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Gorjanovićev praporni profil u Vukovaru – geološki spomenik prirode

2 min read

Nakon dvogodišnje administrativne procedure, odlukom Županijske skupštine održane 11. aprila „Gorjanovićev praporni profil u Vukovaru“ proglašen je geološkim spomenikom prirode.

Geološki spomenik prirode „Gorjanovićev praporni profil u Vukovaru“ predstavlja geohronološki zapis klimatskih promena koje su se dešavale u poslednjih sto pedeset hiljada godina, odnosno tokom poslednjeg ledenog doba. Na prapornom profilu lako je uočiti zatopljenja unutar ledenog doba u obliku tamnijih pruga na svetlom praporu. Istraživani profil ima veliku naučnu, istorijsku i obrazovnu vrednost. Nazvan je po svom prvom istraživaču  Dragutinu Gorjanoviću-Krambergeru, podsećaju iz Vukovarsko-sremske županije.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 2012. godine je rešenjem preventivno zaštitilo  lokalitet u kategoriji geološkog spomenika prirode, a na predlog Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima Vukovarsko-sremske županije pokrenut je postupak trajne zaštite početkom 2015. godine.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima Vukovarsko-sremske županije uredila je lokalitet geološkog spomenika prirode za ukupnu javnost izgradnjom pristupne poučne geološke pešačke staze i postavljanjem informativno-edukativnih tabli, financiranih iz IPA prekograničnog programa saradnje Mađarska-Hrvatska kroz Projekat „Tri reke=jedan cilj“. 

Voditelj projekta uređenja bio je Mario Raguž, a u projektu je učestvovalo šest hrvatskih županija koje se nalaze u obuhvatu prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ i nacionalni park „Duná-Drava“ u Mađarskoj.

 

Leave a Reply

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.