25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SUBOTA , 15.april 2017.g. od 11.15 h -nova emisija” Svet mode i zabave”

4 min read

NOVA EMISIJA PROMOTIVNOG I NAGRADNOG KARAKTERA “SVET MODE I ZABAVE ” na programu RADIO BOROVA je u subotu,15.aprila 2017.g.od 11.15 h. Jedan deo emisije posvećujemo nagradnoj igri koju sponzorišu zlatare “RIM ” i “PAUK “, a najuspešniji slušalac ili slušateljka u nagradnoj igri osvojiće nagradu sponzora -srebrni prsten !

U susret Uskrsu saznajemo  kako  narodi širom sveta na različite načine proslavljaju najveći hrišćanski praznik! Saznajemo gde se Uskrs obeležava polivanjem vodom, bičevanjem vrbom, a gde uz kriminalističke priče i raspeće.

Ovaj sveti praznik ima isto značenje za sve vernike i slavi Hristovo vaskrsnuće, ali se u različitim zemljama Uskrs različito obeležava. U nekim zemljama popularan je uskršnji zeka koji nosi ukrašenu korpu sa šarenim jajima, u Francuskoj je popularno leteće zvono, koje čak iz Rima dobroj deci donosi jaja i slatkiše, dok u drugim zemljama običaji koji prate ovaj praznik često mogu biti bolni, piše National Geographic.

Bičevanje vrbom i polivanje vodom
U Slovačkoj je običaj da se mlade žene polivaju vodom i bičuju ukrašenim granama vrbe, dok one svoje mučitelje daruju jajima i pićem, uglavnom vodkom. Iako se šibanje sve ređe praktikuje, ono se vezuje za verovanje po kojem grančice vrbe treba devojci da prenesu vitalnost i plodnost. Osim u Slovačkoj, polivanje se praktikuje i u Mađarskoj.

Sveta vatra………..Vernici se dan uoči pravoslavnog Uskrsa okupljaju u crkvi Svetog groba u Jerusalimu (na mestu na kojem je po predanju Hristos vaskrsao) kako bi prisustvovali čudu za koje veruju da se desilo nakon što je Hrist umro.

Poglavari pravoslavne crkve svake godine obavljaju ceremoniju primanja plamena koji se formira iznad Hristovog groba, a koji dalje prenose na sveće simbolišući tako širenje vere kod ljudi. Zanimljivo je da se plamen potom specijalnim avionom prevozi u Rusiju, Grčku i druge pravoslavne zemlje. U Grčkoj su neretko prisutni i vatrometi.

Svetkovina pod nazivom Moriones održava se svake Velike sedmice u filipinskoj provinciji Marinduke u čast Svetom Longinu.

Svake godine, dok iščekuju jedan od najvećih hrišćanskih praznika, katolici koji žive u ovoj oblasti na svojevrstan način sećaju se prvog oficira koji je, nakon Hristove smrti, navodno odbacio uniformu i udaljio se od sveta.Naime, i muškarci i žene postaju „Moriones“ – maskiraju se u rimske vojnike koji su sedam dana marširali ulicama Jerusalima tragajući za Longinom. Čitave nedelje se vernici na ovaj način zabavljaju, a potom rekonstruišu Hristove muke – muškarci sami sebe bičuju po leđima, nose drvene krstove, a ponekad se glumi i čin raspeća. Na taj način, vernici smatraju da se rešavaju svojih grehova…

Neobična svetkovina se završava u Veliku subotu, kada počinju pripreme za proslavu Uskrsa. O  ovoj i još nekim temama   saznaćemo  opširnije u emisiji ” Svet mode i zabave ”  koju tehnički realizuju Srđan Bošnjak i Borislav Vuković. Emisiju uređuje i vodi Srđana Nikolić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link