18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Isplata direktnih potpora počinje 18.aprila

2 min read

Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od utorka, 18. aprila započinje s isplatom druge rate izravnih plaćanja u iznosu od 1 milijarde kuna poljoprivrednicima. 

U novembru prošle godine poljoprivrednicima je isplaćeno 806 miliona kuna predujma direktne potpore za 2016. godinu, a 8. februara započela je isplata prvog dela direktne potpore za 2016. godinu te je na račune oko 100.000 poljoprivrednih gazdinstava isplaćena milijarda i 400 miliona kuna.

Poljoprivrednicima će ovom isplatom, koja započinje 18. aprila, biti isplaćen ostatak iznosa za direktna plaćanja te kompletan iznos za IAKS mere ruralnog razvoja (Mera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promene, Mera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima) u skladu sa jedinstvenim zahtevom podnesenim za 2016. godinu. Isplata potpora za Ekološki uzgoj – Mera 11 biće u maju. Isto tako, krajem ove godine poljoprivrednicima će biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 miliona kuna, za koju se upravo podnose zahtevi za potporu.

Pre svake isplate provešće se preboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se finansiraju iz državnog budžeta. Poljoprivrednici koji su pored redovnih prijavili i zaštićene račune, dobiće iznos potpore do 50.000,00 kn na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun.  Poljoprivrednicima je na raspolaganju i informativni izračun, po kojem mogu videti koliko ih direktne potpore očekuje, a dostupan je putem AGRONET-a nakon odobrenja svake pojedine potpore.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.