18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vukovarski Lions klub obeležio Svetski dan zdravlja

3 min read

Lions klub Vukovar organizovao je u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Vinkovci, a potom u prostorijama Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima povodom Svetskog dana zdravlja – 7. aprila multimedijalnu prezentaciju “Dr. Andrija Štampar – otac Svetske zdravstvene organizacije”.

Prezentacija je obilovala prikazom biografskih podataka i izlaganjem bogatog foto-dokumentarnog gradiva iz ostavštine pohranjene u Hrvatskom državnom arhivu i Školi narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

U svom izlaganju Stjepan Prutki, prof. i direktor Državnog arhiva u Vukovaru govorio je o životu i delu ove značajne osobe koja je obeležila početke modernog javnog zdravstva u našim krajevima, razvijajući po svemu osebujan model javne i socijalne higijene kojega je, zahvaljujući svom angažmanu u zdravstvenoj organizaciji Lige naroda, novčanoj pomoći i drugim resursima i ostvario.

Njegova ideja javnog zdravstva koje treba biti dostupno svima bez obzira na materijalne razlike revolucionizirala je istorijski razvoj javnog zdravstva u našim krajevima, tako daje samo tokom 20-tih godina prošlog veka izgrađeno oko 250 javno-zdravstvenih centara, laboratorija i dispanzera socijalne medicine širom bivše države.

Svoj  model javnog zdravstva posle je razvijao i u drugim državama (Kina) te za isto primao i najviše državne počasti, a predavao je i na evropskim i američkim sveučilištima, te u konačnici i izradio nacrt Ustava Svetske zdravstvene organizacije, konstituisane 7. aprila 1948., a taj dan se i obeležava kao Svetski dan zdravlja.  Zbog posebnih zasluga primio je i najviše počasti na području unapređenja javnog zdravstva, a usled neiscrpne kreativnosti, duha i zanosa kojim je u delo i provodio ostvarenje lekara kao “narodnog učitelja”, s pravom ga se može smatrati i ocem modernog javnog zdravstva.

U izložbi je korišteno gradivo Hrvatskog državnog arhiva, te Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu koje oslikava životni put i delovanje Andrije Štampara u javnom i naučnom životu bivše Jugoslavije i u svetu.

Takođe je je u organizaciji vukovarskih lionsa provedena javno-zdravstvenom akcija za građane grada Vukovara u centru grada. Članovi Lions kluba Vukovar postavili su štand na kojem su svim posetiocima merili šećer u krvi i krvni pritisak , te su deljeni leci i promotivni materijal. Osobama sa povišenim vrednostima stručne savete i preporuke za daljnje lečenje davao je dr. Marko Pirić, člana Poverenstva za dijabetes D-126 Hrvatska, dr. Mirjana Semenić Rutko i dr. Nizar Shoukry.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link