26/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Suđenje Horvatiću zbog pretnji Stanimiroviću

4 min read

Na Opštinskom sudu u Vukovaru započeo je sudski proces protiv vukovarskog lekara Vladimira Horvatića koga Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru tereti za pretnje predsedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću koje je objavio 3. decembra 2015. godine na svome Facebook profilu. U sviom facebook statusu Horvatiće je napisao:Majku ti jebem četničku, i usta krvava, ti ćeš mi odlučivati o mandatima u hrvatski sabor, a likovao si 19.11.1991. godine o padu ‘posljednjeg ustaškog bastiona’, Bolnice Vukovar, iz koje ste poklali… I sad ćeš mi ti, SDSS i vaš podmladak SDP, odlučivati o Hrvatskoj. Vani sam kukavica, al dođi mi u Bolnicu Vukovar danas, da ti se krvi napijem iz tri prsta, sdpovska četnička. Ovo nije prijetnja, nego tvoja presuda!”.

Stanimirović je ove pretnje odmah prijavio Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj, Opštoj bolnici u Vukovaru, gde je Horvatić zaposlen, te Hrvatskoj lekarskoj komori i Ministarstvu zdravlja. Predsednik SDSS-a je za nedeljnik Novosti iz Zagreba objasnio da je na sud pozvan u svojstvu svedoka i da je za njega lično ovaj slučaj završen onog momenta kada mu je Horvatić uputio izvinjenje o u postupku koji je protiv ovog vukovarskog lekara pokrenuo časni sud Hrvatske lekarske komore.

“Izvinjenje sam prihvatio jer ja nemam ništa od progona tog čoveka. S tim je za mene taj slučaj završen. Postupak na sudu je pokrenut po službenom postupanju DORH-a”, rekao je Novostima Stanimirović

Pred Opštinskim sudom u Vukovaru okupilo se pedesetak demonstranata s transparentima na kojima je pisalo: “Tog 18. novembra 1991. pao je i posljednji bastion, posljednje uporište ustaške vlasti u Vukovaru-vukovarska bolnica”, “Dr. Vojislav Stanimirović nositelj Ordena za ratne zasluge”, “Dr. Vojislav Stanimirović, šef saniteta i glavni za zdravstvo zapadnog Srema nazočio je 20.11.1991. odvođenju ranjenika iz vukovarske bolnice.”

Horvatićev advokat Emil Mitrevski je za Večernji list rekao da odbacuju optužbe, jer njegov Facebook status predstavlja “lični stav koji deli 90 posto ljudi u Hrvatskoj”.

‘Ovde možda ima elemenata klevete ili uvrede ali to se rešava privatnom optužnicom, a ne po službenoj dužnosti. Odbacujemo i tvrdnje o izrazitoj netrpeljivosti prema srpskoj nacionalnoj manjini. Mi osporavamo osnovanost optužbe’, smatra Mitrovski koji je napomenuo da ne vidi zbog čega je DORH podigao optužnicu.

Horvatić je okupljenim novinarima rekao da je njegov advokat na sudu izneo dokaze da ni jedna od stavki optužnice ne stoje.

“Stavlja mi se na teret i međunacionalna mržnja prema srpskom narodu što ne stoji. Očekujem da sud donese odluku po kojoj će agresor iz Domovinskog rata biti kriv, a žrtva oslobođena’, poručio je Horvatić, a prenosi Večernji list.Naredna sudska rasprava zakazana je za 22.maj. Ukoliko bude proglašen krivim, Horvatiću preti zatvorska kazna od šest meseci pa do pet godina.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.