21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Potpisani ugovori o radu s osobnim asistentima

3 min read

U prostorijama Društva multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije u Vukovaru u ponedeljak, 3. aprila potpisani su Ugovori o radu sa osobnim asistentima i Ugovori o saradnji sa korisnicima usluge osobne asistencije.
– Po projektu Evropskog socijalnog fonda, Društvu multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije odobrena su namenska novčana sredstva (plate osobnih asistenata) u iznosu od oko milion i 485 hiljada kuna za dve godine provođenja projekta za dvanaest (12) osoba s najtežim stepenom invaliditeta. Asistente će dobiti devet obolelih osoba od multiple skleroze s područja Vukovarsko-sremske županije, i to iz Iloka, Županje, Klise, tri osobe iz Vukovara, dve osobe iz Vinkovaca te Borova, koje su iskazale potrebu za uslugom osobne asistencije, takođe na istom projektu. U sklopu ovog projekta osobne asistente će dobiti i tri osobe obolele od mišićne distrofije s područja grada Zagreba – kaže predsednik Društva multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije Zoran Oljača iz Borova.
Dodaje da su korisnici usluge osobne asistencije članovi društva, oboleli od multiple skleroze s najtežim stepenom invaliditeta i u dobi od 18 do 65 godina.
Korisnica usluge osobne asistencije je i 63-godišnja Ružica Sentivanac iz Borova. Od multiple skleroze obolela je pre 30 godina.
– Prvi simptomi bili su trnjenje lica i nisam mogla pisati, olovka mi je ispadala iz ruku, kao i smetnje u hodu, što se s vremenom pogoršavalo – priča Ružica, koja je u invalidskim kolicima već 20 godina.
Kaže da joj pomoć osobnog asistenta, Dragane Maslarić iz Dalja puno znači.
– Okupa me, obuče, namesti krevet, izvede u šetnju. To puno znači – ističe Ružica.

Društvo obolelih od multiple skleroze Vukovarsko-sremske županije sa sedištem u Vukovaru osnovano je 2003. godine. Danas okuplja 65 članova s područja Vukovarsko-sremske županije. 

Multipla skleroza je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest. Nastanak multiple skleroze prate mnogi poremećaji različitog stepena, od blage ukočenosti i otežanog hodanja, do potpune oduzetost, slepoće itd. Bolest je nešto češća kod žena, nego kod muškaraca. Procenjuje se da od ove bolesti u svetu boluje preko dva miliona ljudi, a u Hrvatskoj više od šest hiljada osoba.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.