21/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Dogovoren povrat ikona u crkve u Dalju i Boboti

2 min read

Na sastanku Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povrat kulturnih dobara, održanom u Slavonskoj Požegi uz prisustvo ministarke kulture Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek, zaključeno je da su stvoreni odgovarajući uslovi za povrat 30 ikona iz crkava Srpske pravoslavne Eparhije osječkopoljske i baranjske, koje su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.  

Konzervatorsko-restauratorski tretman na ovim ikonama završen je tokom njihovog privremenog boravka u Srbiji i one će biti smeštene u obnovljene objekte Patrijaršijskog dvora i saborne crkve Svetog Dimitrija u Dalju i crkve Svetog Georgija u Boboti.

Članovi komisije obišli su obnovljeno južno krilo Eparhijskog dvora i Saborni hram Svete Trojice u Pakracu, kao i manastire Pakra, Sveta Ana i Orahovica u Eparhiji pakračko-slavonskoj Srpske pravoslavne crkve.

Srpski deo Komisije izneo je zahtev za nastavak obnove objekata u koje treba da budu smeštena dobra koja su predmet povrata, pre svega na obnovi Eparhijskog dvora u Pakracu i formiranju riznice i depoa u kojima bi bio čuvan materijal iz manastira i crkava iz Pakre, Svete Ane, Lisičine i Velikih Bastaja, čije ikone su predmet povrata. Takođe, istaknuta je potreba za nastavkom finansiranja radova na riznici u manastiru Krka i riznici u Šibeniku.

Nastavak rada Komisije planiran je krajem maja u Srbiji. Članovima Komisije iz Hrvatske upućen je poziv da tada posete depo Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, u kojem se čuvaju dobra koja su predmet povrata u objekte Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.