22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoreno 22. Lutkarsko proleće u Vukovarsko-sremskoj županiji

3 min read

 

U Domu kulture u Drenovcima juče je svečano otvoreno 22. Lutkarsko proleće u Vukovarsko-sremskoj županiji, a manifestaciju je otvorio župan Božo Galić.

– Raduje me što počinje Lutkarsko proleće u našoj županiji, tokom kojeg će biti prikazane dečje predstave koje će sve vas uveseljavati. Draga deco, nadam se kako ćete uživati u sledećih šest dana, želim vama i vašim roditeljima puno sreće, zdravlja i uspeha u životu. Kako bi što pre počeli uživati u današnjoj predstavi, koju su za vas pripremili, proglašavam ovogodišnje Lutkarsko proleće – otvorenim! – rekao je župan Galić.

Nakon svečanog otvaranja ovogodišnje manifestacije, u Drenovcima, odigrana je predstava “Priča s morskog dna” osječkog Kazališta Branka Mihaljevića s lepom i zanimljivom scenografijom.

Vukovarski deo manifestacije otvoren je sinoć u Hrvatskom domu Vukovar, predstavom “Veliko pužovanje” Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca i pozdravnim rečima pomoćnice ministra kulture Ive Hraste Sočo.

Nakon svečanosti otvaranja vukovarskog dela festivala, u Gradskom muzeju u Vukovaru dodeljene su nagrade za životno delo „Zvonko Festini“ na području lutkarstva. Ovogodišnji laureati su Hrvoje Zalar za doprinos glumačkoj umetnosti hrvatskog lutkarstva i Abdulah Seferović za doprinos umetnosti hrvatskog lutkarstva.

Na Lutkarskom proleću, koje se održava od 3. do 8. aprila, nastupiće 18 lutkarskih pozorišta iz Hrvatske, BiH i Srbije koje će odigrati ukupno 110 predstava u šest festivalskih dana.

Ovogodišnje, 22. Lutkarsko proleće u Vukovarsko-sremskoj županiji održaće se u pet gradova, 19 opština i pet ustanova na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije te Orašja (BiH).

Prema rečima predsednice Organizacionog odbora festivala i Hrvatskog centra UNIMA Jasminke Mesarić, osim lutkarskih predstava, održaće se i bogat popratni program – izložbe i radionice, dok će grad Vinkovci biti domaćin Drugog susreta književnika za decu na Lutkarskom proleću.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.