15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mirni protest pred vukovarskom bolnicom

3 min read

Kako bi odbranili pravo žena na dostupnost prekida trudnoće na zahtev u hrvatskim bolnicama, članice i članovi Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Vukovar i Forum mladih SDP-a Vukovar održali su u petak, 31. marta ispred vukovarske bolnice miran protest, s transparentima na kojima je, uz ostalo, pisalo i “Moje telo moja odluka”, “Žensko telo nije javno dobro” i “Brani pravo na izbor”.

Skupu je prisustvovala i predsednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković iz Zagreba, kao i predsednica SDP-ovog Foruma žena Vukovar Sofija Despotović, predsednica Foruma mladih SDP-a Hrvatske i gradska većnica Biljana Gaća i predsednik Foruma mladih SDP-a Vukovar Dejan Gemeri.

Cilj ove akcije je odbrana prava žene na izbor i autonomno odlučivanje o vlastitom telu, kažu u vukovarskom SDP-u.

– Ustavni sud Republike Hrvatske doneo je rešenje o usklađenosti Zakona o slobodnom odlučivanju o rađanju dece s Ustavom Republike Hrvatske, čime je potvrdio da je pravo žene na autonomno odlučivanje o vlastitom telu, pravo koje nam niko u Hrvatskoj ne sme oduzeti. Pobačaj na zahtev u Hrvatskoj je legalan i takav će ostati, uprkos zahtevima konzervativnih inicijativa – poručuju iz te stranke.

Smatraju da su molitveni skupovi pred mnogim hrvatskim javnim bolnicama, izuzetan pritisak na sve žene koje dolaze u bolnicu, naročito na korisnice usluga na Odeljenju za ginekologiju.

– Ovom javnom akcijom nastavljamo političku borbu za prava žena u Hrvatskoj na izbor, na dostupnost prekida trudnoće na zahtev u hrvatskim bolnicama, koji je u skladu s hrvatskim zakonima – poručuju iz SDP-a.

U vreme protestne akcije vukovarskog SDP-a ispred vukovarske bolnice su bili i molitelji.

– Članovi molitvene inicijative, koja zagovara pravo na život nerođenog deteta od začeća, ispred bolnice u Vukovaru su čitavo vreme korizme – kaže njihova predstavnica Renata Zaoborni. Ističe da žele biti podrška majkama koje trebaju pomoć, da znaju da nisu same te da im pomažu finansijski, ali i kod traženja stana i posla.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link