Veče zavičajnih pesnika u Borovu

U Borovu je u utorak, 28. marta održano književno veče, u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP) i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo.

Velika sala Kulturnog centra Borovo bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a ovoj književnoj večeri zavičajnih pesnika prisustvovalo je oko 150 posetilaca.

– Reč je o prvom zajedničkom programu ZUSOP-a i borovske Prosvjete i prvoj književnoj večeri koju organizuje naše udruženje. Uz predstavljanje pesama naših članova, Milijane i Dragana Nedića, predstavićemo i stvaralaštvo pesnika iz Republike Srpske – rekao je u izjavi za Radio Borovo predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić.

Gost književne večeri u Borovu bio je Jovo Dimić iz Broda u Republici Srpskoj, profesor u penziji i pesnik, kojeg je predstavila njegova bivša učenica i studentkinja žurnalistike Slobodanka Kostadinović iz Broda.

Pesnik je prvi put u Borovu.

– Borovo me impresioniralo. Obišao sam dosta sveta, ali će ovo veče ostati u mom sećanju kao jedna od najlepših uspomena. Ako budem imao priliku doći ću ponovo, da održim celovečernje književno veče jer u svom reperoaru imam najmanje 500 do 700 pesama – kaže Dimić.

Po vokaciji je pesnik za decu.

– Ljubav prema detetu i dobrota je najjača stvar na svetu. Za mene su deca život – ističe naš sagovornik.

Nakon pet pesničkih zbirki, Dimić se oprobao i kao pripovedač.

– Objavio sam pet zbirki pesama, a u štampi je knjiga “Nije Bog samo tvoj”. To su priče o mojim đacima. Od nekih đaka od kojih možda niko nije ništa očekivao, koji su bili na granici egzistencijalnih i materijalnih mogućnosti, postali su veliki ljudi. Njih sam izabrao iz svojih sećanja i napravio tanke i lepe priče za decu, lagane, jednostavne, ali poučne – priča ovaj Brođanin.

Iako je bilo najavljeno, pesnikinja Anđelka Spasojević iz Tumara u Federaciji BIH-a nije mogla prisustvovati književnoj večeri u Borovu, ali je organizatorima poslala svoju knjigu pesama.

Zbirku “Pola pjesma, pola priča” Anđelke Spasojević predstavila je predsednica borovske Prosvjete, profesorka srpskog jezika i književnosti Sretenka Čaović. Pesme ove autorke čitala je profesorka srpskog jezika Danijela Atlagić.

U pesmama Anđelke Spasojević, Milijane i Dragana Nedića kao lajt motiv provlači se rodni Ozren, ističe Čaovićeva.

– Ovo je veče posvećeno Ozrenu. Kroz čitavo pesničko delo Anđelke Spasojević. Milijane i Dragana Nedića provlači se Ozren, kao lajt motiv. Ova planina veže sve one koji žive u njenoj blizini i drago mi je da imamo jednu sliku, pesničku i zavičajnu tog kraja – kaže Čaovićeva.

Po prvi put javno su izvođene i neobjavljene pesme Dragana i Milijane Nedić, koje su kazivale Milica Ostojić i Maja Savić.

Draganu Nediću iz Borova, koji pesme piše od detinjstva, ali dosad nije objavljivao, želja je da sa sestrom Milijanom objavi zajedničku zbirku

– Pre svega želim da se zahvalim ZUSOP-u i borovskoj Prosvjeti što su organizovali ovo književno veče i omogućili da se prvi put javno čitaju naše pesme, koje su emotivne, ali i satirične i dobro prihvaćene u narodu. Želja mi je da sa sestrom Milijanom objavim zajedničku zbirku. Nadam se da će u izdavanju zbirke pomoći Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine čiji sam član i borovska Prosvjeta – priča Nedić.Program književne večeri u Borovu upotpunili su svojim nastupima Mešovita pevačka grupa Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine i Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog narodnog foruma.

Reportažni zapis s ovog događaja objavićemo u “Pozivnici”, emisiji iz kulture Radio Borova, koja je na programu u četvrtak, 6. aprila od 12,10.