05/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Senka Veletanlić,Mišo Kovač, Boba Stefanović i pesme koje se pamte…

2 min read

U ciklusu emisija “U susret novom ritmu” i danas govorimo o najpoznatijim estradnim umetnicima bivše Jugoslavije. Podsećamo se onih koji su nas zabavljali osamdeseth, sedamdesetih i šezdesetih decenija prošlog veka. Uz njih smo uživali, veselili se, tugovali i svojatali ih .U vreme festivala pobedničke pesme postajale su hitovi , ali to  i nije uvek bilo pravilo. To je bilo vreme zajedništva, idealizma, jugoslovenstva. Nije bilo važno odakle ko dolazi, muzičari su se družili, međusobno uvažavali i živeli za aplauze i nagrade. Postojao je i uticaj francuske šansone (Brel, Aznavur) i italijanske kancone (Endrigo, Paoli). Prvi naš šansonjer je bio Arsen Dedić, pa Dragan Stojnić, kasnije Ibrica Jusić, pa Đorđe Balašević…

Šezdesete su bile zlatno doba festivala – “Beogradsko proleće”, “Split”,” Opatija”, “Zagreb”, “Vaš šlager sezone”…Festivali su bili raskošno opremljeni, sa velikim orkestrom, sve je išlo uživo. Publika u gledalištu i kod kuće sa uzbuđenjem je pratila nastupe, i pesme, i odeću i frizure… Pevači su išli na zajedničke turneje po celoj zemlji (“Pesma Leta”), kao i na dugotrajne turneje po SSSR-u.  

Emisiju “Zvezde pop estrade” koju  pratite sredom od 16.10 h u programu Radio Borova tonski i tehnički realizuju  Borislav Vuković i Srđan Knežević .Priprema i vodi Srđana Nikolić. Slušajte i uživajte !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.