18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Linta: Preispitati presude desetorici Srba iz Trpinje

2 min read

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da desetorici trpinjskih Srba, koi su osuđeni za ratni zločin, nije omogućeno pravo na pravedeno i pošteno suđenje i da bi zato ministarka pravde Nela Kuburović s tim u vezi trebalo da uputi dopis hrvatskom kolegi Anti Šprlji.
Tim dopisom bi, smatra Linta, trebalo zatražiti da se desetorici osuđenih Srba iz Trpinje preispita presuda zbog, kako navodi, niza nepravilnosti koje su počinjene tokom suđenja.
Linta u saopštenju dostavljenom medijima navodi da su oni zbog pogrešnog pristupa i stvorene atmosfere, pre suđenja i za vreme suđenja, unapred bili osuđeni bez da im je krivicu uopšte trebalo dokazivati.
Stvoren je paradoks da su desetorica Srba iz Trpinje morali dokazivati svoju nevinost, umesto da im je u sudskom postupku dokazivana krivica.
Linta podeća da je Županijski sud u Osijeku krajem 2014. godine u, kako navodi, skandaloznom i politički motivisanom procesu osudio na ukupno 139 godina zatvora Stevu Pantića, Milisava Atanackovića, Milenka Pantića, Đoku Stajića, Zorana Rankovića, Zorana Gajanina, Simu Stevića, Željka Vukovića, Miroslava Kovačevića i Jerka Mičića.
U krivičnom postupku ispitano je oko 80 svedoka od kojih nijedan nije dao bilo kakav materijalni dokaz koji bi potvrdio navode iz optužnice, a posebno nije dokazano da je neko od osuđenih ubio ili maltretirao hrvatske civile i ratne zarobljenike.
Kao dokaze Linta ističe da su do hapšenja u julu 2013. godine sva desetorica Srba živeli u Trpinji, te da nisu bili na spisku osumnjčenih, optuženih i osuđenih lica kojeg je Hrvatska dostavila srpskom Ministartvu pravde.

Izvor: Tanjug

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.