18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udaj se kad si spremna

2 min read

U Foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku juče je pretpremijerno prikazan film „Udaj se kad si spremna“. Film je edukativnog karaktera i ima za cilj senzibilizovati javnost o važnosti prava Romkinja. To uključuje osnovna ljudska načela slobode, ravnopravnosti, jednakosti i nediskriminacije.

Ovaj igrano-dokumentarni film, koji se bavi tematikom problema prisilnih brakova, u skladu je s Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma. Svoju pažnju usmerava na poboljšanje kvaliteta života romske populacije. Film je nastao kao zajednički angažman Udruženja žena Romkinja “Romsko srce” iz Jagodnjaka i Policijske uprave osječko-baranjske. Ovaj dvadesetominutni film sniman je u romskoj zajednici u Baranji, a reditelj filma je Ivan Kristijan Majić.

Iz policije upozoravaju da je većina žrtava takvih prisilnih brakova ženskog spola, među kojima su posebno osetljive grupe deca, maloletnice kao i osobe sa psihofizičkim poteškoćama i problemima. Oni postaju žrtve trgovine ljudima i žrtve krivičnih dela protiv braka, porodice i dece.

Nakon prikazivanja filma održan je i Okrugli sto o položaju i pravima Roma na kojem su, uz predstavnike lokalne uprave i samouprave, učestvovali i stručnjaci iz oblasti socijalne zaštite i obrazovanja

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.