18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Danas pevaju:Bisera,Gabi ,Miki ,Tereza ….

2 min read

 

Nastavljamo ciklus emisija ” U susret novom ritmu” i govorimo o šlagerima, zabavno-muzičkom izrazu koji je nastao u prvoj polovini 20. veka,a zaslužan je za veliku popularizaciju zabavne muzike širom evropskog kontinenta. Reč je o popularnoj i,kod publike, veoma omiljenoj vokalnoj kompoziciji relativno jednostavne instrumentalne pratnje u svojim početnim fazama .

Jedan od naj-renomiranijih muzičkih festivala nekadašnje države,o kojem smo govorili u prošloj emisiji, bio je Opatijski festival. Svoje “zlatne godine” imao je od 1958.-1970. g.i upravo na tom festivalu mogle su se čuti kompozicije za nezaborav, a i rađale se zvezde u pravom smislu reči , zvezde pop estrade. Bila im je velika čast pojaviti se i pevati na ovom festivalu jer ih je publika pratila s velikom pažnjom i obožavala .Od 1973. do 1976. u okviru Opatijskog festivala birao se i jugoslovenski predstavnik za nastup na Pesmi Evrovizije, što mu je dodatno davalo na značaju. Za Festival 1973, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Sarajevo i Skoplje imali su pravo da odaberu po četiri kompozicije koje će ući u konkurenciju da ih odabere specijalni komitet festivala, dok su Titograd, Priština i Novi Sad mogle poslati po tri pesme. Na početku emisije slušamo Dušana Jakšića i pesmu  Julijana iz 1961.g. a nadalje u  emisiji slušaćemo i Biseru,Gabi, Mikija i Terezu i njihove ” evergrin” šlagere….

Emisiju ” Zvezde pop estrade”slušate sredom od 16.10 h u programu Radio Borova koju tonski i tehnički realizuju : Srđan Bošnjak,Borislav Vuković i Srđan Knežević.Emisiju priprema i vodi – Srđana Nikolić. Slušajte i uživajte !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.