18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Doživotni počasni guverner Narodne banke Srbije, Nemac po poreklu,Srbin u srcu….

3 min read

Na samom početku emisije pitanje – šta je istorija ?Da li je istorija stvarno učiteljica života kao što kaže stara latinska izreka “istorija je učiteljica života”? Odgovor je DA, treba da bude učiteljica života.Istorija treba da nas nauči ljudskosti i etičkom pravcu u kome bi trebalo da se krećemo,da usvajamo sve pozitivno što nam može pomoći u boljem i naprednijem životu. A boljeg primera i boljeg učitelja od Đorđa Vajferta teško da i mnogo veći narodi od Srba mogu da nađu. Danas govorimo o njegovom životu i delu.

Georg Weifert,ĐORĐE VAJFERT ,osnivač i doživotni počasni guverner Narodne banke Srbije proglašen 1926.g. posle 26 godina uspešnog rukovođenja Narodnom bankom u najtežim vremenima za Srbiju i srpski narod , veliki dobrotvor i humani veleposednik ,počasni građanin grada Pančeva. Po poreklu Nemac , Srbin u srcu .
Bio je odlikovani veteran ratova za oslobođenje i činio je sve da običnom svetu nadoknadi pretrpljeni bol zbog ratnih strahota. Delio je hleb, podizao sirotišta, zapošljavao veterane i invalide. Svu imovinu je podelio pre smrti, rodbini, muzejima, bolnicama i dobrotvornim ustanovama koje je osnovao.

Za neverovati zvuče neke činjenice iz njegovog života: bio je prvi industrijalac u Srbiji koji je radnicima zidao kuće, snabdevao ih hranom, pa čak i plaćao bolovanje, što se nikad do tada u Srbiji nije dogodilo. U anegdote je ušla njegova empatija, pa je tako i na neviđeno potpisao menicu za kredit jednom pečalbaru iz Južne Srbije. Kada pogledamo sve ono što čini moderan život današnje Srbije , otkrivaju nam se rezultati rada ovog velikana: Narodna banka Srbije, Kovnica novca, rudnici u Boru i Kostolcu, Železara u Smederevu, pivnice i škole, bolnice, internati
Koliki je bio dobrotvor dokazuje činjenica da se lik g.dina ĐORĐA VAJFERTA danas nalazi na novčanici od hiljadu dinara i to je podatak da Srbija i srpski narod nije želeo da zaboravi svog velikog dobrotvora i humanistu. Emisiju ” Lađa sećanja” slušate u programu Radio Borova utorkom od 14.10 h ,tonska i tehnička realizacija: Borisalav Vuković,Srđan Knežević i Srđan Bošnjak. Pripremila i vodila Srđana Nikolić.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.