15/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pozitivni pomaci u ishrani-smanjiti unos soli i šećera,povećati unos “probiotika”…

2 min read

.

Svetska zdravstvena organizacija donosi prehrambene smernice koje pružaju važne savete o prehrani, a one uključuju energetske nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i transmasnih kiselina. Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa tako većina smernica, uz stručne preporuke sadrži i određene recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu.Izuzetno je korisno i važno stvoriti temelje na kojima će cela porodica, a posebno deca i adolescenti, steći pozitivne i dobre navike koje se odnose na kupovinu zdravijih i kvalitetnijih namirnica te redovne i sveže pripremljene obroke.

Probiotici: šta su i zašto su važni za zdravlje ? Prvo na što će većina pomisliti su reklame koje promovišu jogurte i proizvode za zdravo mršavljenje i uravnoteženu probavu.Ipak, ove reklame nisu još jedan marketinški trik ili običan trend u ishrani kao što su izbegavanje žumanaca jer sadrže previše holesterola ili izbegavanje životinjske masti koja je ponekad zdrava, a ponekad nezdrava.Probiotici su zapravo zdrave žive bakterije koje se prirodno nalaze u našim crevima, a zaslužne su za zdravu crevnu floru i redovnu probavu.Osim što se prirodno nalaze u crevima, možemo ih naći i u fermentiranim proizvodima kao što su neke vrste jogurta, kefir i sirevi, a mogu se naći i u ukiseljenom kupusu i kiselim krastavcima.

Emisiju “Preokret” pratite četvrtkom od 16.10 h na programu Radio Borova . Priprema i vodi Srđana Nikolić, tonska i tehnička realizacija: Borislav  Vuković, Srđan Knežević i Srđan Bošnjak.

Do narednog radio-susreta želimo vam DOBRO ZDRAVLJE !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link