U susret novom ritmu i “starim”, nezaboravnim pesmama

Emisija “Zvezde pop estrade” ima novi ciklusu emisija” U susret novom ritmu” u kojima se vraćamo  pop pevačima ” stare garde” , onima koji su zauvek promenili estradu u bivšoj državi i kako se to – kaže “utabali staze” onima koji su počinjali svoje muzičke karijere nakon njih.

Zabavna muzika pedesetih , šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u Jugoslaviji je bila veoma popularna ,pevači i pevačice imali veoma odanu publiku koja je svoje zvezde obožavala i pratila ih na mnogobrojnim koncertima i nastupima.

Pedesetih godina , muzika se mogla čuti samo preko radija, malo ko je imao gramofon i mogućnost da nabavi gramofonske ploče.

Zabavnu muziku pedesetih činili su domaći šlageri, koji su nastajali pod uticajem italijanskih kancona i francuskih šansona. Danas te pesme zvuče previše patetično, tugaljivo i ušećereno. Ali, to je bilo u duhu onog vremena – posle strahota minulog rata, i života u sumornoj posleratnoj stvarnosti, ljudima je bila potrebna ta prenaglašena romantika.Jugoslovenska muzika pedesetih godina je bila pravo osveženje za izmučenu ratnu generaciju. Svi ti zvuci činili su se posleratnoj deci bajkoviti i daleki baš kao i radio prijemnici koji su uglavnom nosili pečat firme Nikola Tesla.
Ivo Robić (1923-2000), je bio popularni pevač zabavnih melodija pionir zabavne muzike , prvi koji je napravio i veliku međunarodnu karijeru…..Đorđe Marjanović svakako nije imao najlepši glas, ali je njegov scenski nastup bio jedinstven. U ono vreme pevači su stajali pred mikrofonom i eventualno diskretno pomerali šaku. Đorđe je, na užas čuvara morala, skakao po pozornici i mahao skinutim sakoom. To mu je donelo vatrene obožavaoce, ali i ništa manje žestoke kritičare.

 

Njegovi najveći hitovi, uz pomenuti „Zvižduk u osam“, bili su: „Lazarela“, „O, kakav mesec“, „Lepotica“, „Biondina“, „Renato“, „Ja plaćam ove noći“, „Raznosač mleka“, „Beograde“, „Devojko mala“, „Romana“, „Zavoli“, „Dirlada“, „Potraži me u predgrađu“, „Ruso ča-ča-ča“ i prepevi s francuskog „Milord“ i „Natali…..

Lola Novaković.….Pevačica je 1960. bila toliko popularna da su karte za njen koncert u Domu sindikata u Beogradu rasprodate za manje od dva sata.Lola nacionale rođena je kao Zorana 25. aprila 1935. u prosečnoj beogradskoj porodici. Njen prvi javni nastup bio je u novogodišnjoj noći 1953. u smederevskom Domu JNA.

Emisiju ” ZVEZDE POP ESTRADE ” slušate sredom od 16.10 h na programu Radio Borova. Tonska i tehnička priprema i realizacija:Borislav Vuković , Srđan Bošnjak i Srđan Knežević. Priprema i vodi – Srđana Nikolić.Slušajte i uživajte u programu Radio Borova !