17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Istorijske zanimljivosti u Srbiji krajem 19-tog i početkom 20-tog veka

3 min read

Kako je lik DRAGUTINA MATIĆA ,ratnog izviđača  poznatog pod nadimkom “Oko sokolovo ” obišao svet. Postala je jedna od najpoznatijih fotografija iz Prvog svetskog rata .Skoro 50 godina posle rata ,Dragutin je živeo ne znajući da je njegov lik svetski poznat simbol herojstva jednog malog naroda, a u slavi je uživao nešto manje od 5 godina, do smrti 1970.g. Čitavih devet godina ” Oko sokolovo ” proveo je ratujući u ratovima koji su se nizali jedan za drugim : “završimo s Turcima, prođe Kumanovska, prođe Bitoljska bitka, čekam civilno odelo, kad ono opet – ratna truba , rat sa Bugarima. I njih sredimo. Opet bez civilnog odela. Dolazi  Veliki rat- Cer, kolubara , Albanija , Krf , Solun , Kajmakčalan….. tako devet godina… ” napisao je  Dragutinov najmlađi sin Blagoje Matić u knjizi ” Moj otac – oko sokolovo “. 

  “Tamo daleko, daleko od mora, tamo je selo moje , tamo je Srbija” su stihovi iz pesme  “Tamo daleko ” koja je postala jedinstvena , setna himna svih  ratnika u Velikom ratu /  Engleza , Francuza, Čeha i Slovaka /. Autorska prava na pesmu priznata su 1922.g. u Parizu  francuskom maestru ŽORŽU MARINKOVIČU koji je , u stvari , bio Đorđe Marinković iz sela Korbova kraj Kladova. Pesmu je napisao na Krfu 1916.g. posle povlačenja Srba preko  albanskih planina….

Naredna priča  govori o MALOM RISTI , poznatom pirotskom trgovcu  HRISTI JOVANOVIĆU. Hrista  je izgradivši nisku sobu u svojoj kući, nadmudrio Turke koji su morali  i kod ulaska i  stajanja u sobi da budu u pognutom položaju ; izgledalo je kao da se Turci i paša klanjaju  Malom Risti….. Priča se i dan – danas prepričava s osmehom na licu…

Emisiju “LAĐA  SEĆANJA ” pratite u programu Radio Borova utorkom od 14.10 h. Emisiju tonski i tehnički realizuju  Srđan Knežević , Borislav Vuković i Srđan Bošnjak, a priprema je  i vodi  Srđana Nikolić .

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.