Istorijske zanimljivosti- srpskog ministra finansija dr.Lazara Pačua poželela bi svaka država…

U novoj emisiji govorimo o nekoliko istorijskih zanimljivosti: kako je srpski ministar finansija dr.Lazar Paču odbio kredit kralju Petru Prvom Karađorđeviću i još 3 zanimljive priče.

Petar I Karađorđević je, živeo isključivo od svoje plate. Priča kaže da ga je, kada je pokušao da od „svog” ministra finansija pozajmi novac, ovaj odbio.Ako ćemo iskreno, Lazara Pačua bi za ministra i danas poželela svaka država, a Srbiji baš ovih dana naročito nedostaje jedan takav! Učio je da leči ljude, ali je u srpskoj istoriji ostao mnogo upamćeniji kao političar i genijalni ministar finansija koji je u čak tri mandata “zavrnuo” državne slavine i svima, od običnog službenika do kralja, pokazao da niko ne sme da zavuče ruku u budžetsku kesu i uzme kad i koliko mu zatreba.Pod upravom Lazara Pačua srpski budžet je brzo rastao. “Gos’n Laza”, kako su ga zvali Beograđani, bez kompromisa je vodio državnu kasu ne popuštajući nikome i nikada.
Poslušajte i još 3 zanimljive priče iz srpske istorije u emisiji “LAĐA SEĆANJA ” utorkom od 14.10 h u programu Radio Borova . Emisiju tonski i tehnički realizuju Srđan Knežević, Srđan Bošnjak i Borislav Vuković. Priprema i vodi – Srđana Nikolić.