Veće srpske nacionalne manjine VSŽ obeležilo krsnu slavu

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije obeležilo je juče svoju krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog. Obred osveštanja slavskog kolača i žita obavili su vukovarski sveštenici, arhijerejski namesnik vukovarski protojerej-stavrofor Dušan Marković, prvi paroh vukovarski i jerej Vukašin Cvetojević, drugi vukovarski paroh. Ovogodišnji slavski kum bio je načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

“Rado smo se odazvali pozivu Veća da budemo kumovi.Kao što je Stefan Nemanja stvarajući srpsku državu, a zajedno sa svojim sinom Rastkom – Svetim Savom i Srpsku pravoslavnu crkvu, donosio mnoge mudre i teške odluke, tako sam i Veću poželeo da vođeni mudrošću svog zaštitnika Svetog Simeona Mirotočivog, donosi odluke u skladu s nadležnostima i pruže maksimum u nastojanjima da se unapredi položaj pripadnika srpske nacionalne manjine na istoku Hrvatske”, rekao je Jeckov koji je predsedniku Veća Svetislavu Mikereviću uručio prenosni računar kao prigodan poklon.

Veće je i ove godine dodelilo priznanja – plaketu i povelju. Plaketa Veća uručena je Jovanki Nekić Čučković, osnivačici i voditeljki Plesne grupe Venera za njen 24-godišnji rad u oblasti umetnosti i rad s mladima.

“Jako je lepo što su ljudi u lokalnoj zajednici prepoznali moj rad i naravno da mi je veliko zadovoljstvo. Volim raditi s decom i kad se upiše makar i jedna nova članica srećna sam kao da ih je deset. Potrebno je puno strpljenja i rada, ali trud se uvek isplati što smo i pokazale osvojenim prvim i drugim mestima na brojnim takmičenjima. Devojčicama je teško spojiti obaveze i školu i ples, ali kad se nešto voli sve se može postići. Drže nas taj takmičarski duh, zajednička putovanja i druženja”, kaže Jovanka Nekić-Čučković. Kroz Plesnu grupu Venera je od osnivanja do danas prošlo više od 1000 devojčica, a danas ih je 35. Brojne su koreografije koje ova plesna grupa ima na svom repertoaru,a u mnogima su vrlo često zastupljeni motivi i tradicija srpske kulture i običaja.

Povelju za ukupna postignuća u oblasti socijalno-humanitarnog rada na području Vukovarsko-sremske županije, Veće je dodelilo 84-godišnjoj Zlatici Miškić predsednici Udruženja penzionera Vukovar Novi koje danas broji 250 članova.

“Imam oko 60 članova koji su smešteni po domovima za stare i nemoćne i još toliko siromašnih, starih i nemoćnih članova koji žive sami. Sve ih obilazim i pomažem koliko mogu. Zdravlje me, hvala Bogu, služi i pomagaću im dok god je tako. Svakom čoveku pružim ruku, prenosim svoju energiju i zato nikada ne mogu biti bolesna. Važno je imati dobru dušu i toplo srce, prići čoveku i pomoći mu”, kaže Zlatica.

Prioriteti u radu Veća biće i dalje srpski jezik i pismo, odnosno registracija škola na srpskom jeziku i ćirilici, istakao je predsednik Veća Svetislav Mikerević koji po tom pitanju nije zadovoljan saradnjom sa Vukovarsko-sremskom županijom.

“Kao savetodavno telo regionalne samouprave trebali bi imati dobru saradnju sa Vukovarsko-sremskom županijom, no ona je proteklih godina izostala posebno kad su u pitanju problemi koji nas tište, od obrazovanja i zapošljavanja do aktuelnog odlaska mladih sa ovog područja”, rekao je Mikerević izrazivši nadu da će ta saradnja nakon lokalnih izbora u maju biti bolja.

Osim članova Veća i predstavnika srpske zajednice na ovom području, svečanosti je prisustvovala i konzulica Republike Srbije u Vukovaru Nataša Kalezić. Prigodan program održali su učenici vukovarske Gimnazije u nastavi na srpskom jeziku i pismu.