25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Godišnja skupština ZUSOP-a

3 min read

Godišnju izveštajnu skupštinu sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra Borovo održalo i Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine (ZUSOP) sa sedištem u Borovu. Ovo udruženje, osnovano u oktobru 2009. godine, danas okuplja više od 140 aktivnih članova iz Borova i okolnih mesta. Reč je o ljudima koji su poreklom iz Posavine i s Ozrena, a na vukovarsko područje doseljavaju se uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka iz ekonomskih razloga.
 
Predsednik ZUSOP-a Rajko Lukić zadovoljan je radom Udruženja, koje je odavno preraslo lokalne okvire.
 
U okviru društva deluje folklorna grupa i Mešovita pevačka grupa. Među brojnim aktivnostima posebno se ističu dve manifestacije, u organizaciji ZUSOP-a, Sportske igre koje će ove godine biti održane 14. maja i Ozrensko-posavsko veče, koje se tradicionalno održava u oktobru. Ove godine biće održano 27. oktobra, kaže Lukić.
Udruženje će 19. maja proslaviti i krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Save. Ove godine kumovi su Savka i Duško Drobić, koji će kumstvo preuzeti od prošlogodišnjih kumova Milijane i Nenada Mitrovića.
 
Rad skupštine ZUSOP-a pozdravili su vinkovački paroh, protojerej-stavrofor Predrag Azap,zamenik vukovarsko-sremskog župana iz redova srpske zajednice Đorđe Ćurčić i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić. Opština Borovo sufinansira rad udruženja, a za ovu godinu određena su sredstva u iznosu od devet hiljada kuna redovne godišnje dotacije.


 
Pored usvajanja izveštaja o radu u prošloj godini te plana rada i finansijskog plana za ovu godinu, na skupštini Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine za novog potpredsednika izabran je član Predsedništva Ilija Zečević. Na toj dužnosti zameniće dosadašnjeg potpredsednika Miroslava Mikerevića, koji danas živi i radi u Nemačkoj. Za novog člana Predsedništva izabran je Veso Arsić.
 
ZUSOP je svoje delovanje proširio i na region, uspostavivši saradnju i sa srodnim udruženjima iz Broda u Republici Srpskoj te iz Šida i Sombora u Republici Srbiji.
 
Jedan od ciljeva udruženja je privući mlađe članstvo, tako da je na sinoćnjoj skupštini usvojena i odluka da mladi do 18 godina ne plaćaju članarinu.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link