22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Sviraj trubo-za veselje i nizašta drugo

2 min read

Guča je postala prestonica srpske narodne trube. Pesma “Sa Ovčara i Kablara” prestala je da se svira kao takmičarska i postala je himna Sabora. Sviraju je svi trubači, svečano, na početku takmičenja. Ona, uz pucanje prangija, podiže publiku na noge kao da se svira prava himna.  I za svakog pravog saboraša, ona i jeste himna. Narod je Sabor prihvatio kao svojevrstan praznik, kome se veoma raduje, i na koga goste poziva. Time je podržavao organizatore Sabora da istraju i prebrode sve nedaće i krize, kako političke tako i materijalne.

O Saboru i trubačima pišu se knjige, naučne rasprave i reportaže, a mnogi narodi širom sveta gledaju ga putem televizije.Trubači su postali akteri i u najgledanijim našim filmovima koji dobijaju svetske nagrade. Na Sabor danas dolaze učesnici i gosti od Japana do SAD.Sabor je trubače odveo u svet, a svet doveo u Guču.
Pobednici Sabora postali su trubačke legende, posebno Majstori trube. Bez njih se danas ne mogu ni zamisliti neki muzički festivali u Tokiju, Melburnu, Moskvi, Berlinu, Varšavi, Pragu, Parizu, Beču, Londonu, Kanu, Veneciji, Havani, Njujorku, Torontu ili Nju Orleansu. Među trubačkim zvezdama danas najsjajnije svetle zvezde kao što su Boban Marković iz Vladičinog Hana i Dejan Petrović  iz Užica-ambasador srpske trube .

Emisiju “Starogradska riznica” koju tehnički  i tonski realizuju Srđan Bošnjak , Borislav Vuković i Srđan Knežević slušate petkom od 16.10 u programu Radio Borova. Priprema i vodi – Srđana Nikolić .   Slušajte i uživajte !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.