22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Od 1961.g. do 2017.g -Sabor trubača u Guči

2 min read

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao “Guča festival”, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije.
Svakog meseca avgusta skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika . Zahvaljujući festivalu Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zatupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.
Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. godine, truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije.
Zvuk trube u ovom delu Srbije tradicionalno prati svaki veći događaj, od proslave rođenja, krštenja, venčanja, porodičnih slava, ali je i sastavni deo sahrana uz čiji zvuk se ljudi opraštaju od ovog sveta.Prvi Dragačevski sabor trubača održan je 16. oktobra 1961. godine u porti crkve Svetog Aranđela Gavrila, u centru Guče, na kojem su učestovali samo orkestri iz Dragačeva, a pobednik prvog sabora bio je Desimir Perišić. Na prvom saboru ustanovljena je i himna festivala, tradicionalna pesma „Sa Ovčara i Kablara“, koja i dan -danas predstavlja pesmu koja u izvedbi preko 200 trubača takmičara, čini zaštitni znak sabora.    

Emisiju ” Starogradska riznica ” možete slušati petkom od 16.10 h u programu RadioBorova. Priprema i vodi Srđana Nikolić , tonska i tehnička realizacija Borislav Vuković, Srđan Bošnjak i Srđan Knežević.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.