Proslava Savindana u Borovu

Spread the love

Liturgijom u hramu Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana i Svetosavskom akademijom u školskoj sportskoj dvorani, u Borovu je danas obeležen praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja i školska slava – Sveti Sava. Nakon Himne Svetom Savi, u izvođenju školskog hora, prisutne je pozdravio direktor škole Tihomir Jakovljević, ističući da je Savindan najsvečaniji dan u Osnovnoj školi Borovo.

Obred osvećenja slavskog kolača i žita obavili su borovski sveštenici, protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i prvi borovski paroh, jerej Marko Šukunda, drugi paroh borovski, penzionisani paroh protojerej Milenko Grebić i protođakon Dragan Serdar.

 

U ime sveštenstva Srpske pravoslavne crkvene opštine Borovo, Osnovnoj školi Borovo je ovaj praznik čestitao protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i starešina hrama Svetog Stefana.

Ovogodišnja kuma bila je Radmila Latas, direktorica borovskog Vrtića, koja je kumstvo preuzela od prošlogodišnjeg kuma Branka Dimitrijevića, penzionisanog sudije i bivšeg učenika ove škole.

U programu, koji je pripremila nastavnica Radojka Tolić, učestvovali su učenici Osnovne škole Borovo i mališani iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa”. I ove godine u borovskoj školi potrudili su se osmisliti nešto novo i drugačije, u odnosu na prethodne godine. Svetosavska akademija u Osnovnoj školi Borovo, po oceni mnogih, jedna je od najlepših i najposećenijih, ne samo na našem području, već i šire.

Osnovna škola Borovo sa svojih 270 učenika i dalje je najveća škola u Republici Hrvatskoj, u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, odnosno po modelu A, za decu pripadnike srpske nacionalne manjine.

Prosvjetina Svetosavska akademija

U sredu, 25. januara u velikoj sali Kulturnog centra Borovo održana je Svetosavska akademija, kojom je borovska Prosvjeta obeležila praznik prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save. Savindan je i krsna slava Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” sa sedištem u Zagrebu.Nakon pozdravnih reči predsednice pododbora Sretenke Čaović, Svetosavsku besedu održao je jerej Marko Šukunda, drugi paroh borovski.

Sveti Sava je konkretna istorijska ličnost, ali i čovek budućeg veka, naš najveći prosvetitelj. Tokom vekova njegov žig se utiskivao na sve što je srpsko, postao je zaštitni znak celog naroda i njegov duhovni krvotok. Niti jedno srpsko pokolenje nije bilo spokojno i bezbrižno, ali su svi slavili Svetog Savu i radovali mu se, kazao je, uz ostalo, u svojoj besedi jerej Marko Šukunda.

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj Gori uzeo je ime Sava. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, sveti Sava je osnovao manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

U kulturno-umetničkom programu Svetosavske akademije učestvovali su recitatori Prosvjetinog pododbora Borovo,Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, Tamburaški orkestar Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova s vokalnim solistima, Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog narodnog foruma i Mešovita pevačka grupa Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu.

Čestitke povodom praznika Svetog Save

Čestitku povodom školske slave – Svetog Save svim đacima i zaposlenima u školama s nastavom na srpskom jeziku i pismu na vukovarskom području, uputio je zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković.

Veliki broj pripadnika srpske zajednice širom Hrvatske daleko je od obrazovanja kakvo smo mi izgradili na ovim prostorima i koje roditelji, deca i nastavnici trebaju nastaviti negovati i čuvati pa i nadograđivati i jačati, istakao je Milaković.

Dodao je kako su najveći izazovi danas sve manji broj dece usled iseljavanja kao i opstrukcije vlasti i pritisci na sadašnji model obrazovanja po modelu A.

Uspkos svemu, srećni smo što će danas glas Svetog Save odjekivati u mnogim školama Vukovara i regiona, na ponos onih koji ih pohađaju i čitave srpske zajednice, zaključio je Milaković.

Čestitka vukovarskog SDSS-a

Povodom školske slave Svetog Save, Izvršni odbor Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar, svim učenicima, prosvetnim radnicima i pravoslavnim vernicima upućuje čestitke, sa željom da nastave u radu i ostavštini Svetog Save pronalaziti nadahnuće i snagu za učenje, rad i očuvanje pravoslavlja.

Slaveći Svetog Savu želimo ukazati da su obrazovanje i sticanje znanja najvažniji u postizanju ličnog i društvenog napretka.

Zato Vama svima želimo da školske dane provodite u učenju i otkrivanju novih znanja te da Vam oni budu ispunjeni druženjem i osmehom, navodi se u čestitki sekretara Izvršnog odbora vukovarskog SDSS-a Vinka Lazića.