22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Trpinji održano plivanje za časni krst povodom Bogojavljenja

2 min read

Povodom velikog crkvenog praznika Bogojavljenja, na jezeru izletišta Panjik u Trpinji, organizovano je plivanje za časni krst. Nakon osvećenja vode i tradicionalnog pozdrava Bog se javi – Vaistinu se javi, na temperaturi vazduha od minus 7 stepeni, u hladnom i mestimično zaleđenom jezeru, zaplivala su 33 mladića. Najviše ih je bilo iz Trpinje, zatim iz Bršadina, Borova i Borova naselja. Ovogodišnji pobednik je 21-godišnji Jovan Aleksić iz Trpinje.

“Osećaj je izvanredan, ne može se opisati. Nisam se posebno pripremao, niti sam očekivao pobedu. Prošle godine nisam učestvovao, bio sam sprečen zbog bolesti, a inače plivam tri godine. Motiviše me vera, običaj i želja da nastavimo tradiciju”, kaže Jovan.

Plivanje povodom Bogojavljenja u Trpinji se održava drugu godinu. Učesnici su jutros prisustvovali liturgiji u hramu Vaznesenja Gospodnjeg, a zatim su se uputili na jezero Ekološkog udruženja Panjik gde se okupilo i oko 300 znatiželjnih meštana. Na čelu trpinjske omladine koja je pokrenula ovaj događaj je Uroš Narandzić koji nam je otkrio da su proteklih dana motornim pilama morali rezati led na jezeru, debeo i do 30 cm, kako bi se plivanje moglo održati. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom opštine Trpinja i načelnika Miroslava Palića.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.