15/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Probijeno 5 km ledostaja

2 min read

Mađarski ledolomci jutros su nastavili razbijati led na Dunavu. Radili su i tokom noći, a oko dva sata ujutro jedan ledolomac je pristao na 1353. kilometru kod centra Dalja gde je prenoćio. Drugi Ledolomac je ostao na 1357. rečnom kilometru gde povremenim radom sprečava zatvaranje stvorenog koridora te će nakon dolaska Ledolomca zajednički nastaviti proširivanje stvorenog koridora u smeru Vukovara, saopštile su Hrvatske vode.

U saopštenju se dodaje da zapovednici ledolomaca planiraju kontinuirano raditi dok se ne probiju do nizvodne strane formiranog ledostaja, severno od Borova na 1348. kilometru Dunava. Do sada je probijeno oko pet kilometara ledostaja što čini polovinu ukupne dužine ledostaja. Trenutni nivo vode ne ugrožava ljude ni njihovu imovinu, privredne objekte niti materijalna dobra jer je jutros vodostaj bio +400 cm na vodomeru Dalj što je 100 cm niže od vodostaja na kojem se uspostavlja pripremno stanje odbrane od poplava na ovoj deonici. Ovaj vodostaj je za 4 cm viši od jučerašnjeg što znači da je vodostaj na ovom vodomeru od juče i dalje u stagnaciji.

Mađarski i srpski stručnjaci centralnih i lokalnih tela za vezu pri odbrani od leda na Sektoru reke Dunav svakodnevno dojavljuju stanje leda na svom području, kažu u Hrvatskim vodama i dodaju da prema izveštaju mađarskih stručnjaka na Dunavu u Mađarskoj nema uopštee pojave leda, a prema informaciji srpske strane uočen je ledostaj uzvodno od Borova. Kapetanija pristaništa Vukovar zabranila je 9. januara plovidbu Dunavom kroz Republiku Hrvatsku dok je Kapetanija pristaništa Osijek zabranila 10. januara plovidbu Dravom od ušća u Dunav do granice Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije.

Foto: Hrvatske vode

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.