Goran Bregović kao filmski kompozitor

 

Neka od najvećih imena YU- rokenrola oprobala su se, sa promenljivim uspehom, i na polju primenjene muzike, komponujući instrumentale ili vokalne numere za brojne domaće filmove.
U ovom ciklusu emisija govorimo o onim muzičarima koji su bili itekako vredni i zapaženi na oba koloseka – dakle, i kao rokeri, i kao filmski kompozitori. Jedan od njih , jedan od najpopularnijih na čitavom Balkanu je GORAN BREGOVIĆ….Rođen je u Sarajevu u mešovitom braku kao i toliko miliona ondašnjih Jugoslovena. Prešao je dug put od kafanskog svirača s autobuske stanice u Konjicu do lidera najzančajnije rok-grupe “Bijelo dugme” u bivšoj Jugoslaviji sa više od 15 miliona prodatih albuma. Goran Bregović- BREGA bez dileme spada među najpopularnije balkanske muzičare u istoriji.
Punu afirmaciju u svetu filma Bregović je dostigao u saradnji sa Emirom Kusturicom – najpre muzikom za film”Dom za vešanje” (1988), a zatim i kompozicijama za film “Arizona Dream” (koji je nastao 1991) i, najzad, muziku za kanskog pobednika, film “Podzemlje” po scenariju Dušana Kovačevića.                Emisiju pripremila Srđana Nikolić , tonska i tehnička realizacija -Srđan Bošnjak, a “Zvezde pop estrade” Radio Borova možete da slušate sredom od 16.10 h !