Kako je nastao kultni film”Ko to tamo peva”?

 

Za film “Ko to tamo peva ” režisera Slobodana Šijana , rađen po scenariju Dušana Kovačevića kažu da je vrhunac srpske kinematografije, najpopularnija komedija svih vremena , nezaboravni kultni film. Kako i kada je snimljena ova komedija sa tragičnim završetkom saznajemo iz naredne radio-priče, iz “sveta zanimljivosti”.Sve je u ovom filmu neobično od samog početka do kraja.
Prvobitno je zamišljeno da to bude savremena priča, TV drama od pedesetak minuta. Odigrava se u autobusu GSP-a, a glavni lik bio je starac koji je krenuo da poseti sina koji služi vojsku u Beogradu.
U prvoj verziji dramu je trebalo da režira Goran Paskaljević, koji je odustao da bi počeo snimanje filma “Zemaljski dani teku”.
Tada je mladi reditelj i slikar Slobodan Šijan predložio da se scenario promeni i da se umesto televizijskog snimi bioskopski film, na šta je Dušan Kovačević rado pristao.
Snimanje je počelo 4. aprila 1980. i što je prava retkost – sve je išlo redom, od početne pesme, pa nadalje. To je bilo bitno za glumce, koji onda mogu prirodno da razvijaju likove, da vide šta je njihov partner uradio u prethodnoj sceni, pa da se onda ravnaju po tome.

  Emisiju ” Lađa sećanja ” možete pratiti svakog utorka od 14.10 h na programu Radio Borova ,a emisiju priprema Srđana Nikolić. Tonski i tehnički realizatori emisije: Srđan Bošnjak, Borislav Vuković i Srđan Knežević.