22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Flora Sends, prva Britanka u srpskoj vojsci

3 min read

 

Heroina Prvog svetskog rata , kapetan Prve klase , jedina od pripadnica Zapadnih zemalja saveznika koja se na frontu u Srbiji borila s puškom u ruci- FLORA SENDS.
Zašto se Srpska šapka našla na glavi najveće britanske ratne heroine FLORE SENDS ? Luiz Miler, autorka knjige “Naš brat”, govori u svojoj knjizi baš o tome- o životu legendarnog kapetana prve klase Flore Sends. U Srbiji je, podseća autorka knnige, bilo žena-vojnika Srpkinja, ali Flora je jedina pripadnica zapadnih zemalja saveznika koja se na frontu borila sa puškom u ruci.
Flora Sends prva britanska žena frontovski oficir, i to upravo u srpskoj vojsci, pomerila je granice i postala jedna od heroina Prvog svetskog rata. U Srbiji je neko vreme bila zanemarena, ali nedavno je o njoj objavljena i knjiga istoričarke Luiz Miler “Flora Sends, naš brat”. Šira britanska javnost, međutim, priču o ovoj hrabroj i u svakom pogledu izuzetnoj ženi otkriva tek otkriva , u dokumentarnim emisijama BBC radija i televizije posvećenim Prvom svetskom ratu.Beograd je hrabroj Engleskinji pre nekoliko godina dao ulicu na Dedinju, o njoj je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova, ali, nažalost, po rečima autorke, Flora polako počinje da pada u zaborav u Velikoj Britaniji.
Rođena i odrasla u Safoku, Flora je od detinjstva sanjala da bude vojnik. 
SAMO osam dana pošto je objavljen rat između Velike Britanije i Nemačke, 12. avgusta 1914. godine, grupa bolničarki okupila se na peronu železničke stanice Čering kros. Među njima je bila i Flora Sends (1876-1956), trideset-osmogodišnja Engleskinja koja je govorila s mekim irskim naglaskom. Kad je čula vest da je Britanija stupila u rat, smesta je ostavila društvo, sela u svoj francuski trkački automobil i našla se u nepreglednom redu žena koje su grozničavo tražile ratne poslove pred sedištem britanskog Crvenog krsta u Londonu. Kada je Velika Britanija objavila rat Nemačkoj, bilo joj je 38 godina, i živela je u Londonu, sa 15-godišnjim nećakom i starim ocem….. O svemu opširnije slušajte u emisiji “Lađa sećanja ” -utorkom od 14.10h na programu Radio Borova !

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.