30/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Nova škola nije rešenje

3 min read

Povodom odluke Gradskog veća Vukovara o osnivanju interkulturalne Osnovne škole “Dunav”, koja bi s radom trebala početi iduće školske godine u Borovu naselju, oglasio se zamenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice Srđan Milaković. Ističe da je donošenje ove odluke, od strane većine u Gradskom veću, dovelo do faze realizacije ideju o osnivanju tzv. Nove škole u Vukovaru.
 
“Iako nemam razloga da sumnjam u dobre namere inicijatora ove ideje, kao predstavnik srpske zajednice izražavam bojazan u pogledu posledica za postojeći model obrazovanja srpske zajednice i sve ono što ovaj model za našu zajednicu predstavlja. Manji broj dece u nastavi na srpskom jeziku može otežati funkcionisanje ovog modela, kako u osnovnim tako i u srednjim školama”, navodi se u saopštenju Srđana Milakovića.
 
Kada bismo živeli u nekom normalnijem vremenu i okruženju, ističe Milaković, onda bismo ovu novu školu mogli posmatrati kao moguće progresivnu ideju, koja nudi još jednu mogućnost izbora roditeljima i deci, možda i bolje uslove za rad i razvoj dece.

“Nama ova škola dolazi u vremenu u kome se ćirilica proglašava za neprijateljsko pismo, a mnoga prava srpske zajednice u praksi su neostvarena, kada je nivo tolerancije u društvu jako mali, a isključivost velika, kada se nastavnici srpske nacionalnosti mogu zaposliti samo u nastavi na srpskom jeziku i kada vlasti sprečavaju registraciju škola na srpskom jeziku” konstatuje Milaković i pita se da li se u takvim uslovima može govoriti o slobodnom izboru. 

Smatra kako teza, da su škole razlog podeljenosti vukovarskog društva, ne stoji i da ova škola, u tom smislu, neće doneti rešenje.

“Podržavam u potpunosti integraciju srpske zajednice u hrvatsko društvo, ali takvo društvo koje nas neće različito tretirati zbog nacionalnog porekla i odnosa prema svom nacionalnom identitetu”, istakao je Milaković.
 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.