Zatvoreni 19. Dani kulture Srba

Spread the love

U Hrvatskom domu Vukovar proteklog vikenda zatvoreni su ovogodišnji 19. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Organizator manifestacije je Koordinacioni odbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem sa sedištem u Vukovaru.

Po peti put dodeljena je i godišnja nagrada “Branimir Kurucić”, koja nosi ime po njenom osnivaču i dugogodišnjem predsedniku Prosvjetinog regionalnog Koordinacionog odbora, vukovarske Prosvjete i KUD-a “Sloga” iz Vukovara. Ovogodišnji laureat je borovski istoričar umetnosti Slobodan Drašković, kojem je nagrada dodeljena za zasluge u očuvanju i razvoju srpske kulture na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Ovogodišnja manifestacija održana je u periodu od 27. novembra do 17. decembra. Uz pretprograme, smotre literaraca i recitatora u Bršadinu i Borovu, u maju ove godine, te likovnu koloniju, koja je u Vukovaru održana u septembru, imala je ukupno osam programskih dana.

Svečano otvaranje manifestacije bilo je u Bršadinu 27. novembra. Prosvjetin pododbor u Jagodnjaku bio je 3. decembra domaćin Dramske večeri, uz učešće Dramskog ansambla KUD-a “Branko Radičević” iz Pačetina. U Trpinji je 4. decembra održan Susret folklornih društava, a u Osijeku 7. decembra Susret pesnika istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Manifestaciju je 17. decembra u Vukovaru zvanično proglasio zatvorenom generalni sekretar Prosvjete Srđan Tatić.

U subotnjem programu, koji je protekao u znaku 70 godina “Prosvjete” u Vukovaru, učestvovali su Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor” , Sara Atlagić iz Prosvjetinog pododbora u Borovu s nagrađenim literarnim radom, Milica Ajduković i Mina Guja na klaviru, pesnik Slobodan Vučinić iz Podgorice sa svojom besedom i Nevenka Lukić i Nikolina Savičić iz vukovarske “Prosvjete” koje su čitale pesme ovog autora. Posetiocima završnog programa ove manifestacije predstavio se i Tamburaški orkestar “Vučedolski zvuci” s vokalnim solistom Živojinom Jergićem i Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

Program je realizovan uz pomoć Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.