21/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Saopštenje SDSS-a

2 min read

Povodom protesta održanog u subotu pred sedištem Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu, Glavni odbor Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) sa sednice održane u Vukovaru izrazio je podršku predsedniku SNV-a i saborskom zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, uz zaključak kako je reč o “demonstracijama opasnih namera i poruka ekstremne proustaške desnice” . One su, kako se navodi, opasne kako za Milorada Pupovca tako i za delovanje srpskih institucija u Hrvatskoj.

“Uvrede, pretnje, pozivi na oduzimanje državljanstva i proterivanje iz zemlje te pozdravljanje ustaškim  pozdravom ‘Za dom spremni’ i stvaranje atmosfere mržnje i linča prema predsedniku Srpskog narodnog veća, predsedniku Glavne skupštine naše stranke i njenom zastupniku u šestom mandatu Sabora, predstavlja ne samo najgrublju povredu demokratskog političkog pluralizma i nacionalne ravnopravnosti kao temeljnih vrednosti Ustava Republike Hrvatske već i podsticanje na nasilje i mržnju po etničkoj i političkoj osnovi, a što je i Ustavom i zakonom zabranjeno i predstavlja krivično delo”, navodi se u saopštenju za javnost SDSS-a.

Iz te stranke napominju kako uz iskazivanje bezrezervne podrške Miloradu Pupovcu SDSS ostaje privržen demokratskim načelima i vrednostima antifašizma, manjinskih prava i zaštiti žrtava zločina počinjenih za vreme NDH, koju ovakvi ekstremisti veličaju.

“Tražimo da se našim saborskim zastupnicima omogući sigurnost i nesmetan rad. Takođe tražimo da se institucijama srpske manjine omogući da u miru i sigurnosti obavljaju svoje aktivnosti koje su bazirane na pozitivnom zakonodavstvu Republike Hrvatske i od interesa su kako za manjinsku zajednicu tako i za društvo u celini”, navode iz SDSS-a.

 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.