RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pirotehnička sredstva dopuštena od 27.decembra do 1.januara

2 min read

Od danas je dopuštena kupovina pirotehničkih sredstava, ali se mogu koristiti samo od 27. decembra do Nove godine. Policija upozorava da se svake godine zbog nestručnog rukovanja ozledi velik broj osoba, većinom dece i maloletnika.

Prošle je godine u tih nekoliko dana od pirotehnike nastradalo 58 osoba, od kojih 33-oje dece i maloletnika. Pritom je bilo i materijalne štete – propucano je 25 objekata, kuća, stanova te automobila. Policija, tradicionalnom akcijom “Mir i dobro”, upozorava na zakonske okvire korištenja pirotehnike i potencijalne opasnosti. Petarde može kupiti svako stariji od 18 godina, ali neodgovorno rukovanje takvim sredstvima može završiti tragično. Od 60-ak ozleđenih prošle sezone, više od pola je zadobilo teške ozlede. Pri tome je glavni uzrok nestručno rukovanje i eksperimentisanje. 

Policija apeluje na građane da se suzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava ako to može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 u maloprodaji se mogu prodavati od 15. decembra do 1. januara osobama starijima od 18 godina i to samo u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava. Za bačenu petardu izvan dopuštenog perioda ( 27.12. do 1.1.) kazna je od jedne do 5 hiljada kuna.

| Newsphere by AF themes.