Prva harmonika – Danilo Jovanović iz Deronja

Spread the love

Sinoć je u školskoj, sportskoj dvorani u Borovu održan 4. Festival harmonike – Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u organizaciji udruženja Čuvari srpskog identiteta i pod generalnim pokroviteljstvom Srpskog narodnog veća iz Zagreba.
 
Festival je i ove godine imao međunarodni karakter, uz učešće 11 takmičara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Mladi harmonikaši takmičili su se u pet kategorija; pionira, mlađih juniora, juniora, seniora i klasične muzike – seniori. 
 
U kategoriji seniora narodne muzike najuspešniji je bio 14-godišnji Danilo Jovanović iz Deronja. U kategoriji pionira pobedio je 11-godišnji Veljko Stajšić iz Stapara, u kategoriji mlađih juniora 13-godišnji Ishar Krupić iz Sans kog Mosta, a u kategoriji juniora 15-godišnji Aleksandar Crvenković iz Sombora. U kategoriji klasične muzike – seniori nagrađen je Srđan Đurić iz Jamene kod Šida. Stručnim žirijem predsedavao je virtuoz na harmonici Ratislav Blagojević. 
 
U revijalnom delu programa predstavio se Orkestar harmonika Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika u Republici Srpskoj i Vokalno-instrumentalni Etno ansambl “Đurđevak” iz Bobote, a gosti večeri bili su Biljana Jevtić i Aleksandar Ilić. Program su vodili poznati televizijski voditelji Živorad Nikolić – Žika Šarenica, voditelj popularne “Žikine šarenice” na RTS-u, kojem se ove godine pridružila i Nataša Ilić-Jovanović s Radio – Televizije Vojvodine, pred oko pet stotina posetilaca.