18/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Izmenjen Pravilnik o uslovima dodele stipendija iz budžeta opštine Borovo

3 min read

Opštinsko veće opštine Borovo donelo je na sinoćnjoj sednici odluku o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima, kriterijumima i načinu ostvarivanja prava na dodelu stipendija iz budžeta opštine Borovo. Izmenama je, između ostalog, predviđeno da pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti treće godine preddiplomskog stručnog studija ukoliko se na konkurs nije javio dovoljan broj studenata završne dve godine fakultetskog odnosno diplomskog studija.

“Nedavno smo raspisali konkurs za dodelu četiri stipendije iz budžeta Opštine Borovo. Imali smo četiri pristigle ponude, da bi se na kraju utvrdilo da se samo tri studenta nalaze na diplomskom studiranju koje traje četiri ili više godina, a da se jedan student odnosno studentica nalazi na dodiplomskom studiju koji traje tri godine. Prema našem postojećem pravilniku, mogli smo dodeljivati stipendije samo onim studentima koji se školuju na završne dve godine isključivo fakultetskog odnosno diplomskog studija. Time smo mogli dodeliti samo tri od predviđene četiri stipendije jer četvrti kandidat nije ispunjavao uslov da je na diplomskom odnosno fakultetskom studiju. Kako bismo ovakve stvari izbegli u budućnosti odnosno kako bismo omogućili da se svaki puta sve stipendije koje smo planirali dodeliti i dodele, da ne ostane neiskorištenih stipendija, izradili smo izmenu pravilnika na način da smo opcionalno, ukoliko se ne javi dovoljan broj studenata diplomskog studiranja mogu javiti na konkurs i studenti koji su na završnoj godini trogodišnjeg dodiplomskog studija”, pojasnio je predsednik Opštinskog veća Srđan Jeremić.

Uslove za dobijanje opštinske stipednije na nedavnom konkursu ispunili su: Olivera Nedić, Miloš Roknić i Tijana Grebić, dok će za četvrtu stipendiju koja tada nije dodeljena biti raspisan novi konkurs sa uslovima iz izmenjenog i dopunjenog pravilnika.

Branko Perišić, direktor Poljoprivredne zadruge Brestove međe, izneo je ideju da se zbog nedostatka određenih kadrova u Borovu, navodeći primer agronoma, pokuša delovati preventivno, usmeravanjem srednjoškolaca da studiraju za ona zanimanja koja su našoj sredini potrebna, a za koja bi mogli ostvariti i stipendije. Načelnik opštine Zoran Baćanović smatra da je inicijativa dobra te da bi trebalo napraviti istraživanje o tome čime raspolažemo i za kojim radnim mestima postoji potražnja u Borovu, iako je , kako je istakao, u današnje vreme teško predvideti šta će se dogoditi za nekoliko godina i hoće li se mladi nakon studija moći zaposliti u Borovu. “Inicijativa je dobra, o njoj treba razmišljati, pogotovo u konktekstu ostanka ljudi na ovim prostorima”, zaključio je Baćanović.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link