22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Je si li čula dušo da ljubav umire…

2 min read

 

starogradska-riznica-slider

I danas ćemo u “Starogradskoj riznici” govoriti o pesniku čiji su stihovi bili motiv i inspiracija za kompozitore koji su  komponovali prelepe pesme na njegove stihove …
Govorićemo o velikom srpskom pesniku Đuri Jakšiću  koji je pisao i slagao  stihove ne znajući da će upravo njegovi stihovi postati inspiracija kompozitorima za komponovanje muzike i koje će na taj način trajati skoro dva veka . Tako su nastale brojne pesme s muzikom, pesme koje su nastale davno, a i  danas možemo uživati slušajući ih. Lepi stihovi , lepa muzika i ostaju pesme za nezaborav……..

Georgije “Đura” Jakšić (27.7. 1832–16.11. 1878) je bio srpski pesnik, slikar, dramatičar i književnik koji se smatra jednim od najzanačajnijih predstavnika srpskog romantizma.
Lirizam i živopisnost, to su dve odlike književnog rada Đure Jakšića. Njegova topla i zadihana poezija je nagla i neposredna manifestacija njegove jake i nedisciplinovane ličnosti. On je topliji, osećajniji, bujniji no ijedan srpski liričar i u celoj srpskoj književnosti nema pesnika koji je u toliko potpunoj meri bio romantičar, sav u osećanju koje kipi i preliva se, i u mašti koja nema prepona…. I ovog petka poslušajte ” Starogradsku riznicu ” od 16.10 h. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.