Nova otkrića salmonele

pileci-file

Još dva otkrića salmonele u mesu.Ministarstvo poljoprivrede je juče nakon pojačane kontrole naredilo povlačenje iz prodaje smrznutog pilećeg filea A klase poljskog proizvođača na policama Metro Cash & Carryja u Zagrebu – te svežih ćurećih prsa talijanskog proizvođača s polica Kauflanda. Naknadno će se utvrditi i obavestiti javnost jesu li ti proizvodi distribuisani i putem drugih lanaca.

Istovremeno se očekuje nalaz velike inspekcije u 10 distributivnih centara koju je ministar najavio do kraja sedmice.

Usled pojačane kontrole veterinarske inspekcije u proizvodu “Smrznuti pileći file prsa A klasa”, 500 grama, s rokom trajanja do 14. jula 2017., proizvođača Zakłady Mięsne UNIMIĘS iz Poljske i proizvedenog za Metro Cash & Carry, Zagreb utvrđena je bakterija Salmonella serovar enteritidis. Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. novembra 2005. o mikrobiološkim kriterijumima za hranu, stoji u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo obaveštava potrošače da je usled pojačane kontrole veterinarske inspekcije i u trgovačkom lancu Kaufland Hrvatska u proizvodu Ćureća prsa – sveža, 750 grama, s rokom valjanosti 24. novembar 2016. proizvođača AIA, S.P.A., Piazzale Apollinare Veronesi 1, 37036 S. Martino, Italija, utvrđena bakterija Salmonella serovar Kentucky.