13/07/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Vlada alocirala 60 miliona kuna za projekte u Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji

3 min read

vukovar-sednica-vlade

Povodom Dana sećanja na žrtvu Vukovara, juče je u vukovarskom dvorcu Elc održana sednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su usvojene odluke kojima će Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji biti alocirano oko 60 miliona kuna.

“Poslali smo poruku poštovanja prema svim braniteljima, porodicama , nestalima… Prema svima koji su dali život za slobodu Hrvatske. 25 godina nakon tog dana, Hrvatska je danas članica NATO-a i EU, i ima veliki potencijal za razvoj svih naših krajeva. Naglasili smo da ćemo posebno voditi računa o Slavoniji. Sve su to područja o kojima će Vlada voditi posebnog računa, da se u svakom pogledu pomognu napori naših župana i gradonačelnika, svih ljudi u ovom delu Hrvatske. Stoga smo danas alocirali 60 miliona kuna za niz projekata, što je jasna poruka ohrabrenja i podrške gradonačelniku, ali i aktivnostima župana”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sednice Vlade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je rekao kako poruke odaslane s ove sednice Vlade za Vukovar znače vetar u jedra. Rekao je da su problemi mnogobrojni, ali da su u Vladi Andreja Plenkovića osetili namjeru da se stvari pokrenu puno bržim tempom nego do sada, i u punom smislu su svjesni odgovornosti i prema poginulim braniteljima Vukovara, ali i prema generacijama budućnosti – da od Vukovara naprave grad kakav svi žele. Vukovarsko-sremski župan Božo Galić je premijeru i članovima Vlade zahvalio je što su došli odati počast poginulima u Domovinskom ratu te pomoći Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji.

Nakon izveštaja o dosad učinjenom i budućim projektima u Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji koje su podneli gradonačelnik Ivan Penava, župan Božo Galić i resorni ministri, Vlada je donela odluke prema kojima je za provođenje nekoliko projekata osigurano 60 miliona kuna. Tako je s 18,5 miliona kuna zatvorena finansijska konstrukcija obnove Vodotornja, a 8,75 miliona kuna osigurano je za sufinansiranje komunalnog pristaništa Marina za koje ukupna vrednost radova iznosi 12 miliona kuna. Pre početka sednice Vlade potpisan je i ugovor s Veleučilištem Lavoslava Ružičke o gradnji studentskog doma. Vlada je donela i odluku o osnivanju poverenstva za proglašenje grada Vukovara mestom posebnog pijeteta te darovala gradu niz nekretnina u vlasništvu RH. Donesen je i program obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Vukovara od 2017. do 2021. godine.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link