22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Osveštan srpski zavetni krst u Vinkovcima

2 min read

sam_0547

U Vinkovcima je juče održana svečanost osveštanja novoobnovljenog srpskog zavetnog krsta koji se nalazi u centru grada, na raskršću ulica Bana Josipa Jelačića i Hrvatskih kraljeva. Krst je osveštan blagoslovom episkopa sremskog Vasilija koji je u vinkovačkom hramu Silaska svetog Duha na apostole služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje brojnog sveštenstva s područja Osječkopoljske, Zvorničko-tuzlanske i Sremske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

sam_0526

Nakon liturgije svečana litija se kroz centar Vinkovaca uputila od hrama do obnovljenog zavetnog krsta kod kojeg su se vernici u prošlosti u molitvi okupljali na uskršnje jutro.

sam_0530

Srpski zavetni krst potiče iz 1828.godine kada su podigli tadašnja Srpska pravoslavna crkvena opština i vinkovački obrtnik Bogdan Milašinović, a tokom poslednjeg rata 1991.godine oskrnavljen je i srušen. Krst je obnovila Srpska pravoslavna crkvena opština Vinkovci iz vlastitih sredstava, kaže vinkovački paroh protojerej-stavrofor Predrag Azap koji je 2004.godine u Vinkovcima izgradio parohijski centar , a 2008.godine podigao hram koji je bio miniran i srušen za vreme rata.

sam_0549

 

U Vinkovcima je oko 250 pravoslavnih vernika, a po popisu stanovništva 900 građana je srpske nacionalnosti. Jučerašnjoj svečanosti u Vinkovcima prisustvovali su i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, saborski zastupnici Boris Milošević i Mile Horvat, zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Đorđe Ćurčić, predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac i drugi predstavnici srpske zajednice.

sam_0524

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.